Optimismul premierului. „România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forţe economice ale continentului”

Optimismul premierului. „România poate deveni în următorii 4-5 ani una dintre marile forţe economice ale continentului”

Declarație plină de optimism din partea premierului român! Țara noastră ar putea deveni, în următorii 4-5 ani, una dintre marile forţe economice ale Europei, cu condiția să-și păstreze stabilitatea politică şi economică, a susținut prim-ministrul Marcel Ciolacu la evenimentul AmCham CEO Business Forum.

„Nu este un vis, ci o proiecţie bazată de traiectoria noastră economico-socială de la aderarea europeană încoace! Concluzia este că doar de noi depinde să putem arăta în acest fel: În 4 ani România să aibă un PIB de circa 500 miliarde euro, de la 320 miliarde euro în 2023. România poate avea un salariu mediu brut de 2.000 euro pe lună şi un salariu minim brut de 1.200 euro pe lună. Acolo ne va duce, de altfel, în mod natural, aplicarea principiului UE privind salariul minim european. „, a afirmat Ciolacu.

Prim-ministrul a avut un mesaj clar pentru oamenii de Afaceri prezenți la eveniment.

„Am venit astăzi în faţa dumneavoastră alături de cei mai importanţi miniştri ai Guvernului României, pentru că avem un obiectiv comun: să stabilim ce avem de făcut împreună pentru ca firmele dumneavoastră să aibă un profit cât mai mare în acest an şi în viitor! Dacă dumneavoastră câştigaţi mai bine în România, economia ţării va avansa, iar statul va avea resurse să ducă mai multe fonduri în infrastructură, sănătate şi educaţie. (…) Vreau să vă lansez astăzi o propunere concretă, am să definesc câteva garanţii de stabilitate obligatorii şi, la final, doresc să fac şi o promisiune. Este, de fapt, crezul meu economic pentru viitorul României. Încep prin a vă propune să dezvoltăm împreună cinci obiective de investiţii strategice şi mecanismele de finanţare cele mai adecvate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Premierul a subliniat că Guvernul vine cu reglementări eficiente pentru facilitarea afacerilor, stimularea investiţiilor şi crearea de noi locuri de muncă bine plătite, precum și investiţii publice din fonduri europene, scheme de ajutor de stat, garanţii, granturi şi alţi stimuli economici.

“Dumneavoastră, investitorii americani, veniţi şi participaţi, pe lângă know-how şi tehnologie, cu specialişti şi investiţii private, cu inovare şi potenţial de export. Am setat deja un etalon de investiţii publice de minim 7% din PIB care trebuie să reprezinte o medie şi pentru următorii 4-5 ani. Asta înseamnă că în perioada 2024-2028 putem investi în economie circa 700 miliarde lei din fonduri europene şi de la bugetul de stat”, le-a transmis Ciolacu oamenilor de Afaceri prezenți.

El a punctat faptul că România nu mai are timp de proiecte mici, iar pentru proiecte majore este nevoie de corporaţii mari cu experienţă solidă în spate, având în vedere dinamica economică şi provocările de securitate.

„Cloud-ul guvernamental, care este pilonul digitalizării administraţiei de stat, este unul dintre cele mai relevante exemple. Însă nu este singurul. Ridicăm zeci de noi spitale, avem nevoie de aparatură medicală de ultimă generaţie şi de training pentru personalul medical. Avem şansa de a deveni un hub energetic regional, cu cel mai bun mix de producţie din zonă. Gazul din Marea Neagră, energia nucleară şi eoliană, hidrogenul verde pot face din România noul El Dorado energetic al continentului. Sunt realităţi concrete pe care mă aştept să le transformăm împreună în proiecte de afaceri!”, a declarat Ciolacu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
11.5 ° C
12.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii