Parlamentul a adoptat măriri de salariu pentru mai multe categorii de funcționari publici

Parlamentul a adoptat măriri de salariu pentru mai multe categorii de funcționari publici

Parlamentul a adoptat marți, 31 mai, două proiecte legislative ce presupun creșterea salariilor pentru mai multe categorii de bugetari, incluzând angajați din Ministerele Culturii, Transporturilor, Sănătății sau Educației. USR a acuzat că noile măsuri au fost introduse de coaliție fără consultare publică și fără să fie stabilit un impact bugetar și a anunțat că va ataca Legile la Curtea Constituțională a României.

Cuantumul brut al salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare lunară şi indemnizaţiile lunare de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se majorează cu 1/4 din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările şi completările ulterioare, pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021”, este una dintre măsurile adoptate marți.

Noile creșteri salariale ar urma să se aplice începând cu data de 1 iulie 2022 și se vor aplica în același cuantum și în cazul personalului nou-încadrat sau promovat în funcții sau în grade/trepte profesionale în perioada ianuarie-iunie 2022.

Un alt proiect de Lege adoptat, marți, de Camera Deputaților presupune „majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare cu până la 50%” pentru funcționarii care lucrează pe proiecte din fonduri europene.

Totodată, proiectul adoptat de Parlament mai prevede o majorare a salariului de bază de 15% „pentru complexitatea muncii” în cazul unor angajați din „Ministerului Finanțelor, Ministerului Muncii și Solidarităţii Sociale, Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și din instituțiile aflateîn subordinea, coordonarea sau sub autoritatea acestora, funcționarii publici din cadrul aparatului Administrației Prezidențiale, Secretariatului General al Guvernului, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Ministerului Justiției, precum și funcționarii publici parlamentari din serviciile Parlamentului”, potrivit proiectului.

În cazul funcționarilor publici din „serviciile publice deconcentrate” ale instituțiilor din subordinea Ministerului Mediului, Sănătății, Educației, Culturii, Transporturilor și Muncii vor beneficia de o majorare a salariului de bază de 15% „pentru complexitatea muncii”.

USR a anunțat că va ataca cele două proiecte legislative la Curtea Constituțională, întrucât amendamentele menționate ar fi fost introduse „fără fișă de impact financiar, fără consultare publică și fără să respecte legea salarizării unitare”.

Nu contează că avem deficit bugetar-record, că ne împrumutăm la rate de dobândă-record, ei nici măcar nu s-au obosit să facă un calcul, să vadă cât costă ceea ce propun. Ceea ce fac ei acum nu este recompensarea performanței, ci creșterea inechităților între angajații la stat cu creșteri mari în aparatul central (unde au și angajat suplimentar peste 14.800 de persoane de la începutul guvernării) și creșteri mici acolo unde ar fi fost nevoie de mai mult (de exemplu, în educație, la clasă)”, susține deputatul USR, Oana Țoiu.

Pentru a intra în vigoare, cele două Legi trebuie să fie promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
10 ° C
10.1 °
9.9 °
94 %
5.7kmh
100 %
mie
20 °
joi
21 °
vin
18 °
sâm
20 °
Dum
18 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii