Parlamentul European, pas istoric: S-au aprobat primele norme ale UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor

Parlamentul European, pas istoric: S-au aprobat primele norme ale UE privind combaterea violenţei împotriva femeilor

Parlamentul European a făcut un pas istoric prin adoptarea primei directive la nivel european care stabilește un set minim de norme pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. 

Directiva a fost aprobată cu o majoritate covârșitoare, 522 de voturi pentru, 27 împotrivă și 72 de abțineri, demonstrează un angajament puternic al Parlamentului de a lupta împotriva acestui flagel. Această directivă va avea un impact semnificativ și în România, unde violența împotriva femeilor rămâne o problemă majoră.

Guvernul României va trebui să ia o serie de măsuri pentru a se conforma noilor norme, inclusiv adoptarea de legislație specifică și alocarea de resurse adecvate pentru a sprijini victimele violenței domestice. Adoptarea directivei privind combaterea violenței împotriva femeilor este o oportunitate unică de a face o schimbare reală în viața femeilor din România și din întreaga Europă, potrivit TVR.

Potrivit statisticilor oficiale, una din trei femei din România a suferit violență fizică sau sexuală din partea partenerului de viață.

Noua directivă va contribui la îmbunătățirea vieții victimelor violenței domestice din România prin introducerea unor măsuri mai stricte pentru combaterea violenței cibernetice, inclusiv interzicerea divulgării informațiilor private și a exhibiționismului cibernetic.

Prin noua legislaţie se va asigura accesului la o asistență mai bună pentru victime, inclusiv adăposturi sigure, servicii medicale și de sănătate sexuală și reproductivă, precum și consiliere psihologică.

Va fi extinsă şi lista circumstanțelor agravante pentru infracțiunile legate de violența de gen, inclusiv infracțiunile împotriva personalităților publice, jurnaliștilor și apărătorilor drepturilor omului.

Statele membre vor avea la dispoziție trei ani pentru a pune în aplicare dispozițiile directivei.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
20.5 °
17.7 °
72 %
2.6kmh
0 %
joi
19 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
24 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii