Pensii speciale, cu condiții! Se interzice cumulul pensiilor speciale şi se introduce un impozit de 15%

Pensii speciale, cu condiții! Se interzice cumulul pensiilor speciale şi se introduce un impozit de 15%

Nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii, se interzice cumulul pensiilor speciale, se introduce un impozit de 15% şi se prevede că pensiile speciale vor fi indexate cu rata inflaţiei. Deciziile au fost luate la Senat, în sedința comună a Comisiilor juridică, de apărare şi de muncă.

Senatorul Virgil Guran (PNL) a arătat la rândul lui că ”pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale”.

”Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem un lucru, în armată, în sistemul de apărare, interne, există următorul principiu, pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat”, a spus Guran.

”Vorbesc foarte mult de armată cei care nici nu au făcut Armata, măcar alea şase luni (..) Eu cred că nu ar trebui să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual, ne dăm seama că sistemul de apărare este extrem de important pentru o ţară. Trebuie să îi tratăm cu respect. De exemplu, la MApN, pensia medie este de 4.000 de lei, aşa că nu putem vorbi de pensie specială, este pensie de subzistenţă la momentul de faţă”, a mai completat liberalul.

Printre amendamentele admise, depuse de coaliţia de guvernare, se află principiul potrivit căruia nicio pensie nu va depăşi veniturile din timpul activităţii. se introduce un impozit de 15% iar pensiile speciale se vor indexa anual cu rata inflaţiei.

Nu se va mai permite cumulul pensiilor speciale, dacă cineva a activat în două sisteme speciale, iar în cazul pensiilor din Apărare se elimină cinci sporuri din baza de calcul pentru pensie.

Proiectul de lege urmează să fie înscris pe ordinea de zi a plenului Senatului, pentru vot.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.7 ° C
20.1 °
17.8 °
50 %
4.1kmh
0 %
mar
18 °
mie
24 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii