Persoanele care nu sunt asigurate medical vor beneficia gratuit de analize și tratament pentru hepatitele B și C precum și pentru HIV

Persoanele care nu sunt asigurate medical vor beneficia gratuit de analize și tratament pentru hepatitele B și C precum și pentru HIV

Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, o ordonanță de urgență a Guvernului care se referă la faptul că persoanele care nu sunt asigurate medical vor beneficia gratuit de analize și tratament pentru hepatitele B și C precum și pentru HIV.

De finanțarea cheltuielilor ar urma să se ocupe Ministerul Sănătății. Marinela Debu, președinta asociației pacienților cu afecțiuni hepatice, a spus la Radio Europa FM că România face un pas important pentru eradicarea infecțiilor cu viruși hepatici:

„În primul rând se face dreptate pacienților neasigurați, ăsta este marele pas, pentru că până acum orice pacient neasigurat nu beneficia de testare gratuită nici măcar gratuitate a testelor la medicul de familie. Se deschide calea pentru asigurarea tratamentului antiviral și pacienților care care sunt neasigurați. Este din punctul nostru de vedere o intrare în normalitate.”

Este nevoie de finanțare corespunzătoare, de continuitate și de acces la noile tratamente, subliniază Marinela Debu. Dacă toate acestea se vor întâmpla, spun ea, România va fi în linie cu țările din vestul Europei: „Dacă se acordă finanțarea necesară o să vedeți că rezultatele se vor vedea destul de repede, în câțiva ani, în sensul că nu vom mai aglomera secțiile de gastro-enterologie cu pacienți aflați cu ciroze avansate, cu cancere de ficat. Pe termen mediu și lung vor fi foarte multe sume pe care statul român de fapt le va câștiga, dacă e s-o luăm din punct de vedere financiar, dar gândiți-vă la calitatea pacientului cu hepatită. El nu se va mai simți atât de stigmatizat știind că este ajutat, lucurile se vor schimba în bine pentru toată lumea”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
3.4 ° C
3.9 °
2.1 °
84 %
4.6kmh
0 %
joi
3 °
vin
6 °
sâm
5 °
Dum
1 °
lun
1 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii