Pfizer a acceptat să prelungească contractul cu UE pentru vaccinul împotriva COVID-19. Patru țări se opun acordului

Pfizer a acceptat să prelungească contractul cu UE pentru vaccinul împotriva COVID-19. Patru țări se opun acordului

Pfizer a acceptat să prelungească contractul cu Uniunea Europeană pentru vaccinul împotriva COVID-19 din 2023, până în 2026, a relatat Financial Times. Patru țări se opun acordului, din cauza surplusului de doze.

Producătorul de medicamente s-a oferit să reducă numărul de doze furnizate cu 40% și să amâne livrarea acestora, a adăugat raportul.

„Am obținut o reducere semnificativă a dozelor, o prelungire a contractului mult peste 2023 și securitatea aprovizionării în cazul în care sunt necesare mai multe doze”, a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides, într-o declarație.

„Dacă vrem să modificăm livrările de vaccinuri, avem nevoie de un acord”, a adăugat Kyriakides.

Noii termeni au fost prezentați miniștrilor sănătății din statele membre în cadrul unei reuniuni private, potrivit raportului. Aceștia au întâmpinat rezistență din partea a 4 state membre.

Bulgaria, Polonia, Ungaria și Lituania se opun

Assen Medzhidiev, ministrul interimar al sănătății din Bulgaria, a declarat că țara sa, alături de Polonia, Ungaria și Lituania, s-a opus acordului propus privind surplusul de vaccinuri.

Medzhidiev a adăugat că, în opinia sa, nici alți membri ai UE nu vor susține acordul propus în forma sa actuală.

„Amendamentul propus de Pfizer este în mod clar inacceptabil pentru noi, având în vedere situația critică a surplusului de vaccinuri din Bulgaria și povara financiară nejustificată pentru produsele destinate distrugerii”, a declarat Medzhidiev.

„Facem apel la Comisie să se întoarcă la masa negocierilor, ținând cont pe deplin de mandatul acordat. Până când nu se găsește o soluție, toate livrările trebuie să fie oprite”, a declarat el. Pfizer nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Reuters a relatat în ianuarie despre discuțiile dintre Bruxelles și Pfizer, pe fondul unei supraoferte globale de vaccinuri COVID-19, Europa aflându-se pe un exces de aprovizionare deosebit de mare.

Discuțiile au inclus posibilitatea ca Pfizer să reducă cele până la 500 de milioane de doze de vaccin COVID-19 pe care UE s-a angajat să le cumpere în acest an, în schimbul unui preț mai mare.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
16.5 ° C
19 °
15.5 °
46 %
3.1kmh
20 %
vin
15 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
15 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii