Program de prevenire a bullyingului în 60 de grădinițe din țara noastră

Program de prevenire a bullyingului în 60 de grădinițe din țara noastră

Organizaţia Salvaţi Copiii derulează în 60 de grădiniţe din Bucureşti şi din ţară un program de prevenire a bullying-ului, prin care se urmăreşte dezvoltarea de relaţii pozitive între copii, dar şi între copii şi adulţi.

Cele 60 de grădiniţe incluse în programul „Să fim prieteni – Fără Bullying” beneficiază de formarea de specialişti şi primesc instrumente educaţionale specifice pentru dezvoltarea capacităţii copiilor şi a adulţilor de a interveni atunci când un copil se află într-o situaţie de bullying: ursuleţul prietenos, ghiduri pentru specialişti, cărţi cu activităţi, cartonaşe de conversaţie, fişe cu exemple care stau la baza conversaţiilor cu copiii.

Potrivit organizaţiei, cu ajutorul acestora, copiii învaţă să-şi exprime emoţiile, dezvoltă o înţelegere mai profundă a propriului rol în interacţiunile cu prietenii. Ca urmare, grupul de copii ca întreg este întărit. Prin folosirea materialelor, prin implicarea în numeroase conversaţii şi activităţi de grup, copiii, părinţii şi specialiştii învaţă cum să gestioneze tachinarea şi bullying-ul, a explicat Salvaţi Copiii, potrivit stiri.tvr.ro..

„Acest program dezvoltă relaţii pozitive între copii – copii, dar şi între copii şi adulţi. Metodologia acestui program a fost dezvoltată de Fundaţia Mary din Danemarca şi Salvaţi Copiii Danemarca, în 2007. Este deja implementat în multe ţări europene, dar nu numai. (…) Este un program care se bazează pe valori pe care le transmitem copiilor şi anume toleranţă, grijă, respect şi curaj. Noi am pilotat acest program în perioada 2019 – 2022, l-am adaptat, am primit feedback foarte constructiv de la cele 17 grădiniţe cu care am lucrat. Am lucrat până acum cu 3.000 de copii, 4.200 de părinţi şi 214 specialişti”, a precizat Gabriela Alexandrescu, preşedinte executiv Salvaţi Copiii România, în cadrul unei conferinţe de presă organizată joi.

Ea a subliniat că adulţii au datoria să dezvolte programe de prevenire şi să intervină cu empatie atunci când apar situaţii dificile între copii.

Alexandescu a menţionat că primul studiu pe tema bullying-ului a fost făcut în România în 2016, iar cercetarea a relevat că acest fenomen este „extrem de întâlnit” în toate mediile şcolare.

„În 2016, erau trei din 10 copii excluşi din grupul de copii, 75% au declarat că au participat şi au văzut acte de bullying, unul din patru copii era umilit de colegii lui şi fenomenul acesta, din păcate, s-a dezvoltat, a crescut. Făcând o analiză în 2022 în rândul a peste 5.000 de elevi am observat că numărul celor care au fost victime ale bullying-ului a crescut foarte mult, aproape s-a dublat, de la 29% în 2016 care spuneau că au fost victime ale bullying-ului la 49%. Iată de ce este important să ne concentrăm foarte mult pe prevenire”, a transmis preşedintele executiv al Salvaţi Copiii.

Potrivit lui Alexandrescu, au fost deja formaţi să utilizeze metodologia programului 600 de specialişti din grădiniţe – educatori, directori şi consilieri, iar pe parcursul anului şcolar 2023 – 2024 vor lucra cu 8.800 de preşcolari şi cu părinţii acestora pentru a crea comunităţi educaţionale incluzive şi sigure şi a-i ajuta pe copii să aibă relaţii pozitive.

„Studiul preliminar efectuat în cadrul programului arată că 78% dintre educatori trebuie să gestioneze situaţii de bullying la grupă şi 35% dintre educatori au în grupă copii care ocazional nu au cu cine să se joace”, a indicat preşedintele executiv al Salvaţi Copiii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.6 ° C
21.2 °
20.5 °
39 %
4.1kmh
0 %
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii