Proiect de lege: Schimbare importantă în privința vârstei standard de pensionare pentru mame

Proiect de lege: Schimbare importantă în privința vârstei standard de pensionare pentru mame

Un proiect de lege propus de mai mulți parlamentari liberali aduce în atenție o schimbare importantă în privința vârstei standard de pensionare pentru mame. Astfel, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv și au crescut copii până la vârsta de 16 ani.

Conform acestui proiect, vârsta de pensionare ar urma să fie redusă cu un interval cuprins între un an și trei ani și jumătate, în funcție de numărul de copii crescuți și de realizarea stagiului minim de cotizare.

Inițiativa legislativă vine în contextul unui declin demografic accentuat, determinat în mare măsură de migrația tinerilor și de politici nataliste ineficiente. Proiectul modifică Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii și este semnat de 15 parlamentari PNL, potrivit Agerpres.

Conform proiectului, femeile care au realizat stagiul minim de cotizare contributiv și au crescut copii până la vârsta de 16 ani ar beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare în funcție de numărul de copii.

Cu cât se va reduce vârsta de pensionare, în funcție de numărul copiilor

  • pentru un copil – cu un an
  • pentru doi copii – cu un an și șase luni
  • pentru trei copii – cu doi ani
  • pentru patru copii – cu doi ani și șase luni
  • pentru cinci copii – cu trei ani
  • pentru șase copii sau mai mulți – cu trei ani și șase luni

Semnatarii proiectului susțin că această măsură nu ar avea un impact bugetar semnificativ pe termen scurt, dar ar avea un efect pozitiv asupra dinamicii demografice a României. Aceștia argumentează că actuala normă nu este suficient de stimulativă pentru a încuraja natalitatea pe termen lung și că pentru mamele cu mai mulți copii este dificil să realizeze stagiul complet de cotizare contributiv.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.3 ° C
21.2 °
19.9 °
52 %
4.6kmh
0 %
mar
24 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii