Raport: Câți bani au pus europenii la saltea

Raport: Câți bani au pus europenii la saltea

Cetățenii europeni au economisit anul trecut aproximativ 12,7% din venitul lor, deși au fost puși deoparte mai puțini bani pentru zile negre comparativ cu 2021, conform raportului „Comportamentul de economisire al gospodăriilor din zona euro”.

Rata brută de economisire a gospodăriilor a variat de la -4% în Grecia la 19,9% în Germania, potrivit Eurostat. Economiile de precauție sunt motivul cel mai des raportat în toate țările din zona euro, urmat de economisirea pentru pensie, arată datele publicate de EuroNews Business, citate de Adevărul.

Șapte țări din UE aveau rate de economisire a gospodăriilor de peste 15%. Germania a fost urmată de Olanda (19,4%), Luxemburg (18,1%) și Franța (17,1%). Aceste țări au reușit să economisească mai mult deoarece gospodăriile aveau un venit disponibil mai mare.
Grecia (-4%) și Polonia (-0,8%) au înregistrat rate negative de economisire a gospodăriilor. Acest lucru arată că gospodăriile din aceste două țări au cheltuit mai mult decât venitul disponibil brut al familiei, ceea ce sugerează că acestea fie au folosit economiile acumulate în perioadele anterioare, fie s-au împrumutat pentru a-și finanța cheltuielile.

Douăsprezece state membre ale UE, inclusiv Grecia și Polonia, au înregistrat rate de economisire sub 10% în 2022. Ratele de economisire în alte câteva țări europene au fost următoarele: Elveția (23,4%), Suedia (16%), Austria (15,2%), Belgia (12,9%), Italia (9,8%) și Regatul Unit (6,5%, 2019).

Ratele de economisire a gospodăriilor nu sugerează o divizare puternică între diferitele regiuni ale Europei, cum ar fi statele vestice, nordice, sudice și estice.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.6 ° C
21.2 °
20.5 °
39 %
4.1kmh
0 %
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii