Raport World Vision România: Unul din zece copii din mediul rural nu merge la școală. Principalele rezultate ale cercetării

Raport World Vision România: Unul din zece copii din mediul rural nu merge la școală. Principalele rezultate ale cercetării

Aproximativ unul din cinci copii din satele României afirmă că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată de mâncare, iar unul din zece nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ, potrivit unui studiu realizat la comanda World Vision România și declarat drept reprezentativ.

Este vorba despre cel de-al șaselea raport “Bunăstarea Copilului din Mediul Rural”, realizat în rândul părinților, copiilor și adolescenților din acest mediu, notează edupedu.ro.

  • Raportul a fost realizat în perioada aprilie-mai 2022, pe trei eșantioane reprezentative: adulți (1.747 de respondenți), adolescenți (1.120 de respondenți) și copii (1.232 de respondenți de vârstă școlară corespunzând școlii primare).
Principalele rezultate ale cercetării, prezentate de World Vision:
  • 2 din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare;
  • 1 din 10 copii nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ;
  • 1 din 5 copii spune că violenţa este prezentă în şcoala lui mult sau foarte mult;
  • 28% dintre părinți n-ar ști ce să facă dacă propriul copil ar fi victima unui abuz;
  • Mai mult de 1 din 3 adolescenţi (37%) lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie;
  • 47% dintre adolescenți spun că niciodată nu le place școala sau le place doar uneori;
  • 30% dintre adolescenți se simt expuși unor riscuri în comunitate, cel mai frecvent motiv fiind violențele comise de persoane în stare de ebrietate;
  • 34% dintre minori au încercat alcoolul și 43% dintre ei consumă alcool cel puțin o dată pe lună.

Potrivit unui comunicat de presă, raportul arată că, pentru ca banii să le ajungă de la o lună la alta, peste jumătate dintre familiile din mediul rural (52%) au cumpărat anul trecut alimente mai ieftine ori au cumpărat aceleași alimente, dar în cantități mai mici (48%). Tot din cauza neajunsurilor, aproape una din zece familii (8%) de la sate și-a retras copiii de la școală: mai mult de dublu față de 2012 (3%). 

În aceste circumstanțe dificile, doi din zece copii afirmă că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare, iar 14% dintre adolescenți (unu din șase) se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncați, pentru 9% dintre ei fiind ceva obișnuit.

Ce spun elevii de la sate despre educație și școală

Aproape un copil din zece (9%) din mediul rural nu frecventează în prezent nicio instituție de învățământ. Nivelul de educație îl reflectă pe cel al generațiilor anterioare, semnalează World Vision, în sensul că 88% dintre adulții din mediul rural au absolvit cel mult o școală postliceală.

  • Un alt factor care determină abandonul școlar. Aproape un sfert (24%) dintre copii nu sunt ajutați de nimeni atunci când nu se descurcă la teme.
  • Mai mult de unu din trei adolescenţi (37%) lipsește de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie. Media zilnică de lucru este de două ore, ceea ce combinat cu programul de școală, navetă și teme încarcă extrem de mult programul adolescenților: 46% dintre ei acuză oboseală din cauza faptului că muncesc. 
  • Alături de sărăcie, lipsa de atractivitate a școlii reprezintă o altă cauză a abandonului școlar din mediul rural. Aproape jumătate (47%) dintre adolescenți spun că nu le place școala niciodată sau le place doar uneori.
Cum e văzută situația de către părinți
  • Lipsa de informare și conștientizare în rândul adulților cu privire la drepturile și siguranța copiilor este alt fenomen extrem de grav, arată World Vision: 42% dintre adulți recunosc că nu ar ști ce să facă dacă ar afla de un caz de abuz sau neglijare a unui copil din comunitate
  • Mai bine de un sfert (28%) dintre părinți nu ar ști ce să facă dacă propriul copil ar fi victima unui abuz sau neglijențe. În același timp, patru din zece adolescenţi spun că părinţii îi tratează mai rău decât pe ceilalţi copii din gospodărie.
  • Un copil din cinci spune că violenţa este prezentă într-o proporție mare sau foarte mare în unitatea sa de învățământ. Totodată, trei din zece elevi spun că profesorii îi tratează mai rău decât pe ceilalți copii din clasă uneori sau întotdeauna.
  • 30% dintre adolescenți se simt expuși unor riscuri, principalele motive pentru care nu se simt în siguranță fiind persoanele din comunitate care consumă alcool și sunt violente.

Aproape unu din trei adolescenți nu ar aborda autoritățile dacă ar fi victima unor violențe, principalele motive fiind: lipsa de încredere în reprezentanții autorităților, teama de a fi judecați de familie și accesul limitat la servicii de sprijin.

Despre sănătatea copiilor și adolescenților din mediul rural

Aproape o treime (31%) dintre copiii de la sate declară că niciodată sau doar uneori se simt puternici și sănătoși. Starea precară de sănătate a celor mici este asociată cu lipsa accesului la servicii medicale de bază în mediul rural: aproape jumătate (45%) dintre mame nu le-au făcut niciodată analize medicale copiilor lor.

Ce își doresc copiii și adolescenții din mediul rural?

  • 58% dintre adolescenți și 52% dintre copii își doresc să fie sănătoși;
  • 30% dintre adolescenți și copii își doresc să se simtă iubiți sau îngrijiți de părinți;
  • 18% dintre adolescenți și 25% dintre copii își doresc o casă mai mare sau mai modernă.

Raportul integral:

Dezbaterea de lansare a raportului “Bunăstarea copilului din mediul rural”:

Cu ocazia lansării raportului, World Vision anunță o campanie intitulată “Copiii vor puterea”, prin care, în iunie, “elevii din mediul rural vor experimenta cum este să fii, pentru o zi, director de corporaţie, director de şcoală, psiholog şi alte meserii unde puterea de decizie este în mâinile lor.”

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
16.4 ° C
16.6 °
16 °
73 %
3.6kmh
75 %
joi
16 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii