fbpx

Reguli noi în școli: Măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal

Reguli noi în școli: Măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat miercuri că ordinul care aprobă noul Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ a fost semnat și transmis spre publicare în Monitorul Oficial, iar unul dintre elementele de noutate se referă la eliminarea oricăror dispoziții sau trimiteri care dau posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

O altă prevedere stipulează că măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal.

Față de actualul regulament, elementele de noutate din noul act normativ constă în:
1. Compatibilizarea prevederilor ROFUIP cu structura anului școlar.
2. Reglementarea utilizării catalogului electronic, pentru început, în unități-pilot.
3. Numărul de calificative/note acordate anual fiecărui elev, la fiecare disciplină de studiu, este stabilit de către cadrul didactic, în funcție de numărul unităților de învățare și de numărul săptămânal de ore prevăzut în planul-cadru. La fiecare disciplină numărul de calificative/note acordate anual este cu cel puțin trei mai mare decât numărul de ore alocat săptămânal disciplinei în planul-cadru de învățământ.
4. Modul de încheiere a situațiilor școlare: la fiecare disciplină se încheie anual o singură medie, calculată ca medie aritmetică din numărul de note acordate pe parcursul anului școlar.
5. Includerea unor reglementări privind nivelul antepreșcolar (creșe).
6. Compatibilizarea modului de organizare și funcționare a consiliilor de administrație din unitățile de învățământ preuniversitar cu legislația primară.
7. Creșterea relevanței formării continue a personalului didactic prin definirea comisiei pentru mentorat didactic și formare în cariera didactică la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică, precizându-se atribuțiile specifice.
8. Precizări privind realizarea transferurilor elevilor.
9. Eliminarea dispozițiilor referitoare la exmatricularea elevilor, având în vedere faptul că dreptul la educație este de ordin constituțional. Prin urmare, măsura exmatriculării va fi posibilă numai pentru învățământul postliceal, care nu are caracter obligatoriu.
10. Eliminarea oricărei dispoziții/trimiteri care dă posibilitatea colectării de fonduri bănești de la părinții elevilor.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
17.9 ° C
20 °
15.1 °
50 %
2.1kmh
0 %
joi
18 °
vin
23 °
sâm
22 °
Dum
23 °
lun
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii