România a urcat pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice

România a urcat pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice

România a urcat pe primul loc în Uniunea Europeană la consumul de antibiotice. Datele  au fost prezentate de specialiştii de la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş.

Consumul exagerat de antibiotice generează o problemă legată de rezistenţa bacteriilor la aceste medicamente.

În fiecare zi din 2021, la fiecare 1.000 de locuitori au fost consumate 25 de doze de antibiotic. Imens, spun medicii, care susțin că tocmai acest lucru a pus România pe primul loc în topul țărilor, în funcție de consumul de antibiotice. Și asta pentru că, de cele mai multe ori, românii le iau fără să aibă nevoie de ele, pentru o răceală sau pentru gripă sau o durere de cap. Dar ele trebuie utilizate doar împotriva infecţiilor bacteriene.

În ultimii 2 ani, cele mai predominante cauze sunt cele respiratorii și aici este aportul virusului care ne-a creat foarte multe probleme. Până la momentul 2019, cele mai multe infecţii erau digestive. Dacă în 2020 fişele de infecţii asociate erau 15,6%, în 2021 au scăzut la 7,9 %”, a spus Roxana Șerban, medic, Institutul Național de Sănătate Publică, potrivit TVR.

Toate aceste lucruri nu pot fi rezolvate fără capacitatea de diagnostic de laborator. Cel puțin 25 de spitale ar putea primi bani prin PNRR pentru dotarea laboratoarelor. Iar o aplicaţie de raportare a infecţiilor asociate asistenţei medicale este acum în lucru la INSP.

Constituim Registrul electronic naţional al acestor infecţii asociate asistenţei medicale. O vom aproba prin modul de funcţionare şi de introducere a datelor prin ordin al ministrului Sănătății.  De asemenea, se constituie un grup tehnic special pentru elaborarea cerinţelor şi indicatorilor privind calitatea îngrijirilor medicale, împreună cu instituţia responsabilă care este ANMCS. Şi acest lucru se realizează în cadrul PNRR”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Și managerii de spitale vor putea fi evaluaţi în funcţie de raportările infecţiilor asociate asistenţei medicale.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
4.2 ° C
5 °
2.8 °
92 %
2.6kmh
100 %
lun
5 °
mar
7 °
mie
10 °
joi
10 °
vin
11 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii