fbpx

România și alte nouă state est-europene cer UE să modifice contractele pentru vaccinurile anti-COVID

România și alte nouă state est-europene cer UE să modifice contractele pentru vaccinurile anti-COVID

Din cauza faptului că Uniunea Europeană a exagerat în privința livrărilor de doze de vaccinuri anti-COVID, România și alte nouă state est-europene cer blocului comunitar să rezilieze contractele.

Într-o scrisoare comună consultată de publicația POLITICO, zece țări est-europene au solicitat Comisiei Europene să renegocieze contractele de vaccinare împotriva coronavirusului, în care se invocă o ofertă excesivă de doze și necesitatea de a proteja bugetul de stat.

Contractele ar trebui să poată fi reziliate ”în cazul în care nu mai sunt necesare din punct de vedere sanitar și epidemiologic”, se arată într-una dintre cererințe incluse în scrisoare. În altă ordine de idei, ar trebui să fie posibilă reducerea numărului de doze comandate, astfel încât acestea să reflecte mai bine cererea de vaccinuri.

Scrisoarea a fost trimisă recent și este adresată comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides. Polonia a condus inițiativa, iar scrisoarea a fost semnată și de Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, România, Slovacia și Slovenia.

Cele zece state din Europa de Est și-au exprimat anterior îngrijorarea cu privire la faptul că actualele contracte de vaccinare împotriva COVID-19, parafate în perioada critică a pandemiei, când UE era supusă unei presiuni publice intense pentru a procura vaccinuri, le-au obligat să cumpere prea multe doze, care acum nu mai sunt necesare.

Comisia a asigurat până la 4,2 miliarde de doze de vaccinuri împotriva coronavirusului, aproape de zece ori mai mult decât populația UE. Până în februarie, fuseseră livrate 1,3 miliarde.

În ciuda semnelor că pandemia se diminuează și că s-au atins niveluri satisfăcătoare de vaccinare în întreaga UE, contractele cu producătorii de vaccinuri prevăd furnizarea unor cantități de vaccinuri care depășesc în mod semnificativ nevoile și capacitatea de absorbție a statelor membre”, se arată în scrisoare.

Vaccinuri aproape de expirare, livrate, totuși, de UE

Eforturile făcute de Comisia Europeană pentru a modifica contractele pentru a eșalona mai bine livrările nu merg suficient de departe, potrivit grupului de țări din Europa de Est. Țările scriu că părțile din contracte care reglementează achizițiile de vaccinuri trebuie să fie modificate.

Scrisoarea menționează, de asemenea, problema vaccinurilor care sunt livrate aproape de data de expirare, un lucru menționat pentru prima dată de țările baltice, și solicită o cerință privind durata minimă de valabilitate.

Printre alte solicitări se numără asigurarea faptului că vaccinurile protejează împotriva celor mai recente variante aflate în circulație și posibilitatea ca Autoritatea UE pentru pregătirea și răspunsul în situații de urgență în domeniul sănătății să cumpere vaccinurile nefolosite pentru a crea o rezervă comună și pentru a permite, de asemenea, donațiile către restul lumii într-un mod mai coordonat.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
33.3 ° C
34.9 °
32 °
38 %
3.1kmh
0 %
joi
36 °
vin
37 °
sâm
35 °
Dum
33 °
lun
36 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii