România, unul dintre statele-sursă pentru victimele exploatate în Europa

România, unul dintre statele-sursă pentru victimele exploatate în Europa

România este recunoscută de 20 de ani ca fiind unul dintre statele-sursă pentru victimele exploatate în Europa, a fost semnalul de alarmă tras de premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, luni, la lansarea Strategiei naționale împotriva traficului de persoane pentru perioada 2024-2028.

Premierul a subliniat că oprirea acestui fenomen reprezintă „o obligație primară”.

„Din păcate, și România este pe harta traficanților de persoane, fiind recunoscut de aproape 20 de ani ca fiind unul dintre statele-sursă pentru victimele exploatate în Europa. Statisticile oficiale ale ultimilor ani ne arată că peste 500 de cetățeni români sunt identificați anual ca victime, iar cifra nu include persoanele aflate în situații de trafic, care nu se regăsesc în statisticile oficiale. Mai mult, aproximativ jumătate dintre victimele identificate sunt copii sau tineri, lucru care ne îngrijorează și mai mult”, a declarat Marcel Ciolacu.

El a avertizat că „fenomenul evoluează de la un an, la altul”.

„Raportându-ne la începutul anilor 2000, România a progresat vizibil atât în crearea cadrului legal cât și în organizarea instituțională necesară în vederea contracarării traficului, atât la nivel operațional, sute de traficanți fiind aduși în fața justiției cât și în ceea ce înseamnă percepția publică asupra fenomenului. Multe dintre victimele identificate beneficiază de asistența necesară, inclusiv cu sprijinul organizațiilor neguvernamentale multe dintre ele fiind chiar în sală”, a adăugat premierul.

„Însă fenomenul evoluează de la un an, la altul, pe măsură ce traficanții își diversifică metodele de operare, iar instituțiile statului încearcă să-si adapteze acțiunile și să identifice noi soluții de contracarare, așa încât, putem afirma că, deși foarte multe lucruri s-au făcut, încă mai sunt multe pe care trebuie să le facem împreună”, a continuat Marcel Ciolacu.

Premierul susține că strategia elaborată la nivelul Guvernului propune „un mod de lucru ambițios, care să răspundă nevoilor identificate și să țină cont în mod realist de capacitățile noastre”.

„Suntem optimiști că documentul elaborat împreună cu toți partenerii instituționali și organizațiile neguvernamentale, cu toți în jurul mesei și ținând cont de recomandările organizațiilor internaționale. Acest document ilustrează obiectivele, angajamentul și determinarea tuturor celor care sunt implicați în stoparea acestui fenomen”, a spus Marcel Ciolacu.

„Nu ne mulțumim să privim către structurile de aplicare a legii si să le cerem oprirea traficului. Blamarea traficanților nu este suficientă, așa cum nu este suficient să lăudăm de la distanță eforturile organizațiilor neguvernamentale. Dimpotrivă, avem o strategie sinergică, avem căi de intervenție și avem parteneriate care ne vor ajuta să combatem mai bine acest fenomen. Este momentul sa producem o schimbare reală. Angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului există și rămâne neschimbat”, a mai declarat premierul Ciolacu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
20.5 °
17.7 °
72 %
2.6kmh
0 %
joi
19 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
24 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii