Românii din Bosnia și Herțegovina nu vor putea vota la alegerile europene din 9 iunie

Românii din Bosnia și Herțegovina nu vor putea vota la alegerile europene din 9 iunie

Cetățenii din Slovenia, Polonia și România care locuiesc în Bosnia și Herțegovina nu vor putea vota la alegerile europene din 9 iunie, din cauza refuzului reprezentanților sârbi în guvern, ca răspuns, potrivit presei locale, la susținerea de către aceștia a unei rezoluții de condamnare a genocidului de la Srebrenica, potrivit EFE.

Ministrul sloven de externe, Tanja Fajon, a protestat oficial, calificând această atitudine drept inacceptabilă și contrară practicilor tradiționale, relatează agenția de presă slovenă STA.

Potrivit STA, guvernul bosniac a respins cererea ca slovenii să voteze în ambasada de la Sarajevo, deoarece refuzul miniștrilor sârbi bosniaci a împiedicat consensul necesar pentru astfel de decizii.

Presa bosniacă a relatat că reprezentanții sârbilor, unul dintre cele trei popoare constitutive ale Bosniei-Herțegovina, alături de croați și bosniaci, s-au opus cererilor Sloveniei, Poloniei și României de a organiza votul pentru cetățenii lor care trăiesc în țară.

Chiar ministrul sloven de externe a legat acest veto de sprijinul pe care aceste trei țări UE l-au acordat la 23 mai, în cadrul Adunării Generale a ONU, unei rezoluții de condamnare a genocidului comis în iulie 1995 de trupele sârbe bosniace împotriva civililor musulmani din orașul Srebrenica.

Veto-ul afectează aproximativ 2.000 de cetățeni sloveni din Bosnia și Herțegovina, dar și cetățeni români și polonezi, notează EFE, potrivit tvrinfo.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
35.9 ° C
36.1 °
35 °
28 %
2.7kmh
0 %
mie
36 °
joi
39 °
vin
33 °
sâm
35 °
Dum
36 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii