Românii mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a încărca facturile în sistemul e-Factura

Românii mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a încărca facturile în sistemul e-Factura

Românii mai au la dispoziție câteva zile, până vineri, 31 mai, pentru a încărca facturile în sistemul e-Factura al Ministerului Finanțelor pentru a nu fi amendați. Este vorba despre toate facturile de la începutul acestui an.

Perioada în care nu se dau amenzi la e-Factura expiră vineri, potrivit Hotnews. Dacă în cadrul unei luni nu au fost transmise ca persoană fizică sau firmă una sau mai multe facturi, atunci se va aplica sancțiuni o singură dată din luna iunie. Sancțiunea este pentru faptă, nu pentru fiecare factură în parte.

Sistemul e-Factura a devenit obligatoriu de la 1 ianuarie 2024. Firmele, PFA-urile, ONG-urile trebuie să declare facturile pe portalul ANAF, ori prin alte softuri oferite de diverse firme.
Amenzile la e-Factura
Cuantumul amenzilor nu s-a schimbat la e-Factura pentru nedepunere. În funcție de nivelul firmei este și mărimea sancțiunii:
  • Firmele mari vor plăti între 5.000 – 10.000 lei
  • Firmele mijlocii vor primi între 2.500 – 5.000 lei
  • Firmele mici și persoanele fizice între 1.000 – 2.500 lei

De la 1 iulie se aplică sancțiuni suplimentare. Pe lângă cele de mai sus, mai există una.

Dacă o firmă sau o persoană fizică primește o factură în format clasic, adică pe hârtie sau prin alte mijloace electronice, altele decât prin sistemul RO e-Factura, și o înregistrează, atunci amenda este de 15% din valoarea facturii.

Este vorba despre facturile primite de la alți operatori din România.

Deci, de la 1 iulie o să dispară opțiunea de înscriere în Registrul RO e-Factura, deoarece toți contribuabilii vor trebui să folosească doar acel sistem pentru primire și trimitere a facturilor.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
34.2 ° C
34.4 °
32.8 °
35 %
2.7kmh
0 %
mie
35 °
joi
39 °
vin
32 °
sâm
34 °
Dum
36 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii