Românii preferă să nu facă mișcare. Ce spun statisticile

Românii preferă să nu facă mișcare. Ce spun statisticile

România se află în topul celor mai sedentare state din Uniunea Europeană, după cum arată datele statistice recente. Doar 18% dintre români se implică în activități fizice regulate.

Procentul celor care frecventează sălile de sport este și mai mic, de doar 2%, conform unui studiu efectuat la nivel european.

Statisticile arată că 62% dintre români au renunțat complet la orice formă de activitate fizică. Iar acest aspect indică o tendință alarmantă pentru sănătatea publică. Îngrijorător este că românii nu au vreun interes de a transforma mișcarea într-un mod de viață.

Când aduc în discuție motivația de a face mișcare, doar 31% dintre românii care ajung într-o sală de sport o fac pentru a-și îmbunătăți starea de sănătate, în timp ce media europeană este de 54%.

Stelian Sălăgeanu, antrenor de fitness, citat de Antena 3, observă că majoritatea celor care vin la sală sunt tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 40 de ani, cei care își propun obiective de fitness și sănătate.

Cu toate că își doresc un stil de viață mai sănătos, mulți români se confruntă cu dificultăți în integrarea activităților fizice în rutina lor, din cauza programului încărcat. Principalele motive pentru lipsa de activitate fizică, conform sondajului, au rămas neschimbate. Lipsa de timp este menționată de 41% dintre respondenți, în timp ce lipsa motivației sau a interesului pentru sport este invocată de 25% dintre aceștia.

Aproape 8 milioane de români preferă să se joace online

În timpul liber, 7,9 milioane de români își ocupă timpul cu jocurile, fie că este vorba de gaming pe smartphone-uri, PC-uri, console sau tablete. Această activitate este practicată atât de bărbați, cât și de femei, cu un procent semnificativ de adulți cu studii superioare și căsătoriți.

Românii au făcut mai multă mișcare în aer liber în 2022 față de 2017, când doar 17% făceau o activitate fizică în aer liber.

Țările cu cei mai activi cetățeni sunt Finlanda (71% dintre cetățeni practică un sport), Luxemburg (63%) și Olanda (60%). În schimb, țările cu cea mai scăzută rată de participare la activități sportive sunt Portugalia (27% dintre cetățeni), Grecia (30%) și Italia (33%).

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.7 ° C
20.1 °
17.8 °
50 %
4.1kmh
0 %
mar
18 °
mie
24 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii