Scenarii pentru șefia NATO. Cine îi va lua locul lui Jens Stoltenberg în fruntea Alianței?

Scenarii pentru șefia NATO. Cine îi va lua locul lui Jens Stoltenberg în fruntea Alianței?

La sfârșitul lunii septembrie se încheie mandatul actualului secretar general al NATO, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, așa că se poate spune că procesul de “recrutare” a noului șef al Alianței a intrat în linie dreaptă.

Stoltenberg este în fruntea Alianței Nord-Atlantice din octombrie 2013, iar mandatul său a fost deja prelungit de două ori în încercarea de a găsi candidatul cel mai potrivit, mai ales în condiţiile războiului din Ucraina, comentează AFP, preluat de news.ro.

Oficial, până în acest moment, Mark Rutte, premierul demisionar al Olandei, este singurul candidat declarat, deşi numele premierului estonian Kaja Kallas şi al ministrului leton de externe Krisjanis Karins au fost adesea menţionate.

O susținere răspicată pentru Mark Rutte a venit chiar duminică. Șeful Statului Major al armatei olandeze, generalul Onno Eichelsheim, a declarat că Statele Unite şi „majoritatea ţărilor occidentale” susţin candidatura premierului demisionar pentru postul de secretar general al NATO.

Rutte va părăsi definitiv funcţia după ce va fi format un nou guvern în urma alegerilor generale din Olanda din 22 noiembrie. Liberalul a petrecut deja treisprezece ani în fruntea guvernului olandez.

La NATO, numirea unui secretar general se face prin consens între cele 31 de ţări membre, la capătul unei proceduri adesea opace, rod al unor negocieri între ambasadorii din cadrul Alianţei, la indicaţiile capitalelor lor.

Statele Unite sunt de departe cel mai puternic aliat şi, prin urmare, au un cuvânt decisiv de spus în procesul de numire a unui nou secretar general.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.3 ° C
21.2 °
19.9 °
52 %
4.6kmh
0 %
mar
24 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii