Șoc pe scena politică în Olanda. Premierul Mark Rutte își anunță exitul politic

Șoc pe scena politică în Olanda. Premierul Mark Rutte își anunță exitul politic

Bulversare totală în Olanda, după ce premierul Mark Rutte, cel mai longeviv lider țării, a anunțat că nu va mai candida pentru al cincilea mandat şi va părăsi politica după alegerile din noiembrie, relatează Reuters.

Rutte a prezentat vineri demisia celui de-al patrulea cabinet al său, după ce nu a ajuns la un acord cu partenerii de coaliţie pe tema unor politici mai stricte în materie de imigraţie.

„În ultimele zile s-au speculat multe despre ceea ce m-a motivat. Singurul răspuns este Olanda. Ieri dimineaţă am luat decizia că nu voi mai fi disponibil ca lider al VVD (partidul său – n.r.). Odată ce se va forma noul cabinet după alegeri, voi părăsi politica”, a anunţat Rutte.

Mark Rutte deţinea funcţia de prim-ministru din octombrie 2010, ceea ce i-a și adus renumele de „Teflon Mark”, o etichetă care sintentizează abilitatea sa de a naviga prin politica olandeză şi de a rămâne la conducere.

În vârstă de 56 de ani, Mark Rutte va rămâne liderul unui guvern interimar până când se va forma o nouă administraţie după următoarele alegeri, un proces care, în peisajul politic fracturat olandez, durează de obicei luni de zile, notează Reuters.

Anunţul său a luat prin surprindere, în condiţiile în care vineri, anunţând prăbuşirea celei de-a patra sa coaliţii de guvernare, Rutte declarase este interesat să-şi păstreze funcţia de conducere „pentru că are energia şi ideile necesare”.

În weekend, mai multe partide au exclus posibilitatea de a se alătura unei coaliţii care ar împărţi puterea cu el, iar în acest context Rutte a declarat luni în parlament că a decis să nu candideze pentru realegere atunci când olandezii vor merge la vot în noiembrie.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
22.6 ° C
23.1 °
22.2 °
64 %
4kmh
0 %
sâm
22 °
Dum
30 °
lun
33 °
mar
33 °
mie
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii