Sondaj IRES: Doar trei din zece români spun că trăiesc mai bine decât în urmă cu un deceniu

Sondaj IRES: Doar trei din zece români spun că trăiesc mai bine decât în urmă cu un deceniu

Noi date IRES arată că jumătate dintre români spun că o duc mai rău decât acum 10 ani. Deși rezultatele sondajului arată că există un trend ușor pozitiv, sentimentul predominant rămâne pesimist

Cei de la hotnews.ro au analizat sondajul.

Față de toamna anului trecut, există totuși un aspect pozitiv. Întrebați dacă lucrurile merg într-o direcție bună sau greșită în țara noastră, vedem că, față de luna octombrie a anului trecut, când procentul ajungea la 76%, la începutul lunii aprilie 2024, procentul a scăzut la 67%.

Deși există un trend ușor pozitiv, sentimentul predominant rămâne pesimist, în special în rândul adulților activi și al celor din zonele rurale. În contrast, tinerii și persoanele cu studii superioare sunt mai optimiste.

Pe de altă parte, jumătate dintre participanții la sondaj spun că trăiesc mai rău decât o făceau acum 10 ani. Doar trei din zece români spun că trăiesc mai bine decât în urmă cu un deceniu, iar unu din cinci spune că trăiește la fel.

Această realitate economică pare să lovească cel mai dur persoanele cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani și pe cele cu educație scăzută, care afirmă că trăiesc mai prost decât în urmă cu un deceniu.

Privind spre viitor, patru din zece români sunt de părere că vor trăi mai rău în următorii cinci ani, reflectând o anumită rezervă, sau chiar anxietate cu privire la ce urmează. Această percepție este susținută și de faptul că peste jumătate dintre respondenți au legături cu Uniunea Europeană, fie prin călătorii, fie prin membri ai familiei care lucrează sau studiază în alte state membre.

Interesul pentru politica europeană există. 60% dintre respondeți spun că sigur vor vota la europarlamentare și aproape 70% vor pune ștampila garantat pe buletinul de vot pentru alegerile locale. Aproximativ 20% spun cu jumătate de gură că vor vota pe 9 iunie, iar aproape 15% sunt că nu vor merge la vot deloc.

În ceea ce privește intrarea completă în Schengen, peste 80% dintre participanții la sondaj cred că este bine că țara noastră să fie în spațiul de liberă trecere și cu frontierele terestre, însă doar 45% cred că există, în mod real, posibilitatea ca acest lucru să se întâmple anul acesta.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
12.2 ° C
13.3 °
11 °
89 %
3.6kmh
0 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii