Statul român va prelua 75 la sută din acțiunile companiei Blue Air

Statul român va prelua 75 la sută din acțiunile companiei Blue Air

Statul român, prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, va prelua 75% din acțiunile companiei Blue Air. Astfel, statul român devine acționar majoritar al companiei.

Preluarea a 75% din acțiunile companiei era una dintre garanțiile pentru ajutorul de stat în valoare de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la statul român.

Din împrumutul de 300 mil. lei pe care Blue Air l-a primit de la EximBank cu garanţia statului, compania aeriană nu a plătit nici măcar o rată, statul fiind cel care şi-a asumat plata acestora încă din noiembrie 2021.

Statul, prin Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Finanțe, are încă de la acordarea schemei de ajutor doi reprezentanți în consiliul de administrație al Blue Air care ar fi trebuit să se asigure că operatorul aerian va fi capabil de rambursarea datoriei. Compania a ajuns în incapacitate de plată şi nu au existat niciun fel de măsuri prin care statul să se asigure că va primi banii daţi companiei.

Blue Air este controlată în proporție de 76,18% de compania Airline Invest, înființată în 2019. În ambele companii, Cristian Rada este acționar. În datele publice, Airline Invest apare cu un cod CAEN 6420 – Activităţi ale holdingurilor, iar afacerile companiei au fost de peste 9 mil. lei în 2021. Firma are pierderi de 900.000 de lei şi 4 angajați, potrivit antena3.ro.​​

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
burniță de intensitate joasă
3.8 ° C
4.4 °
2.8 °
94 %
3.6kmh
100 %
lun
5 °
mar
8 °
mie
9 °
joi
10 °
vin
11 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii