Studiu: Care sunt alimentele pe care românii le aruncă cel mai des

Studiu: Care sunt alimentele pe care românii le aruncă cel mai des

Zilnic, românii aruncă aproximativ 6000 de tone de alimente la gunoi. Conform celui mai recent studiu, românii risipesc anual peste 2.2 milioane de tone de alimente. Aceste date sunt colectate de Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite.

Aproape un sfert din bugetul unei familii se cheltuie pe mâncare, clasându-ne astfel pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește acest procent.

Fiecare român aruncă anual 70 de kilograme de mâncare, dar o bună parte dintre ei se gândesc să pună capăt risipei alimentare, conform unui studiu. Reprezentanții Generației Z (18-24 ani) risipesc cele mai multe alimente din cauza achiziționării excesive de produse (57% vs. 47% total eșantion studiu).

În România, recent a fost promulgată legea pentru stoparea risipei alimentare, conform căreia consumatorii vor avea acces la prețuri reduse pentru alimente înainte de expirarea acestora, iar procedura de donații de alimente către organizațiile neguvernamentale va fi simplificată.
Alimentele care sunt aruncate cel mai des la gunoi sunt mâncarea gătită, legumele, pâinea și alte produse de panificație, precum și fructele.

Conform aceleiași cercetări, principalele motive indicate de cei chestionați includ achiziționarea excesivă de produse și expirarea termenului de valabilitate înainte de consum, precum și gătitul în exces.

Totodată studiul arată că tinerii sunt cei care achiziționează în exces și gătesc mai mult decât pot consuma. Peste 70% dintre cei intervievați afirmă că pierd sub 50 de lei într-o săptămână obișnuită din cauza risipei alimentare, în timp ce 19% estimează că pierderea se situează între 51 și 100 de lei.
Pe parcursul unui an, românii aruncă la gunoi între 2400 și 4800 de lei. Având în vedere aceste statistici, 7 din 10 români doresc să reducă cantitatea de mâncare risipită pentru a economisi.

Conform INS, pe un coș minim de mâncare pentru doi adulți și doi copii, care include exclusiv alimente, românii chletuie într-o lună 2.090 de lei.

Ce aruncăm la gunoi

  • mâncarea gătită 48%
  • legumele 37%
  • pâinea sau alte produse de panificaţie 35%
  • fructele

Cei de la Reveal Marketing Research arată că printre motivele pentru care mâncarea românilor ajunge la gunoi sunt: achiziţionarea excesivă de produse 47% și gătitul în exces 38%.

Pe de altă parte, studiul realizat de aceștia arată că 70% dintre români aruncă la gunoi sub 50 de lei/săptămână, în timp ce 19% dintre români aruncă între 51 – 100 de lei/săptămână, conform evz.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
14.9 ° C
16 °
12.2 °
66 %
3.6kmh
0 %
mie
24 °
joi
22 °
vin
27 °
sâm
25 °
Dum
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii