fbpx

Studiu: Jumătate dintre români s-au gândit să plece din țară

Studiu: Jumătate dintre români s-au gândit să plece din țară

Pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina, 51% dintre români s-au gândit să plece din România, în timp ce 12% așteaptă să vadă cum evoluează situația, iar 11% sunt de părere că războiul nu ne va afecta, arată un studiu realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

Totodată, 26% dintre respondenți susțin că nu vor pleca din țară, indiferent de cum evoluează situația.

  • dorința de a schimba mediul și țara în care lucrează (38%);
  • siguranța personală și a familiei (24%);
  • dorința de a accesa un venit mai mare, care nu este posibil în România (21%);
  • nevoia de a avea mai multe oportunități de dezvoltare profesională (14%);
  • dorința de a lucra într-un domeniu mai sigur, care să nu fie afectat de război (4%). Apropierea de rude sau cunoștințe (27%);
  • distanța față de zona războiului (24%).

Top țări în care și-ar căuta un job nou

  1. Germania (21%);
  2. Franța (14%);
  3. Marea Britanie (14%).

Alți 30% au luat în calcul relocarea în Italia, SUA sau Australia.

Din punct de vedere al locului de muncă, în situația ipotetică în care ar ajunge ca refugiați într-o altă țară, 48% au spus că s-ar reprofila, în funcție de opțiunile disponibile în țara gazdă.

31% ar căuta un job în același domeniu în care lucrează acum, pentru a-și valorifica experiența, iar 14% ar încerca să își păstreze jobul actual, datorită flexibilității de a lucra de oriunde.

60% au luat în calcul să se mute într-o altă țară și înainte de declanșarea războiului. 14% au spus că au făcut deja primii pași pentru a se muta din România, alți 14% au început să învețe limba țării unde intenționează să se mute.

Totodată, 10% au început să strângă bani pentru mutare, iar 20% au spus că, personal, nu își doresc să emigreze, dar familia lor face demersuri în acest sens.

35% ar căuta de lucru în același domeniu pentru a-și folosi experiența profesională, 24% ar pleca doar dacă ar avea un contract de muncă semnat în prealabil, iar 21% ar fi dispuși să se reprofileze, doar să se poată muta.

14% ar încerca să își păstreze jobul și să lucreze din țara respectivă, datorită muncii remote, iar alți 7%, chiar și relocați, și-ar căuta un job remote în țara de destinație.

Sondajul a fost efectuat în perioada 21 aprilie – 9 mai, pe un eșantion de 1.054 utilizatori de Internet din România.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
33.3 ° C
34.9 °
32 °
38 %
3.1kmh
0 %
joi
36 °
vin
37 °
sâm
35 °
Dum
33 °
lun
36 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii