Țările cu cel mai curat aer din lume

Țările cu cel mai curat aer din lume

În toată această lume largă, există doar șapte țări cu aer curat și nepoluat, conform unui  raport al companiei elvețiene IQAir, specializată în tehnologia calității aerului. 

Dintre acestea, s-a constatat că 124 au încălcat nivelurile sigure de PM2.5 (particule fine), conform orientărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Aceste particule microscopice, cu un diametru mai mic de 2,5 microni, pot fi inhalate adânc în plămâni și pot ajunge chiar în sânge. Ele au fost asociate cu boli cardiace și pulmonare, hipertensiune arterială, risc crescut de astm, depresie și anxietate și moarte prematură.

Cele șapte țări care au respectat linia directoare de siguranță de cinci micrograme pe metru cub de aer (µg/m3) sau mai puțin au fost Australia, Estonia, Finlanda, Grenada, Islanda, Mauritius și Noua Zeelandă.

De asemenea, și Puerto Rico, Bermuda și Polinezia Franceză s-au încadrat în nivelurile de siguranță.

La polul opus se află România, unde se înregistrează o poluare de până la cinci ori mai mare decât nivelurile de siguranță – alături de Moldova, Albania, Grecia, Turcia, Serbia și Muntenegru.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
22.6 ° C
22.8 °
22 °
98 %
5.1kmh
20 %
Dum
24 °
lun
35 °
mar
35 °
mie
37 °
joi
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii