Toni Greblă: Este „imposibil acum să votezi de două ori” la alegerile locale și europarlamentare

Toni Greblă: Este „imposibil acum să votezi de două ori” la alegerile locale și europarlamentare

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, susţine că este ”imposibil” să se voteze de două ori la alegerile europarlamentare şi locale.

”Noi am terminat cu votul multiplu. Este imposibil acum să votezi de două ori. Tehnic, este absolut imposibil. Pentru că automat, odată ce ai fost înregistrat pe o tabletă unde ţie ţi-a fost scanată cartea de identitate, este imposibil să mai votezi în vreo secţie de votare din ţară şi din străinătate. Deci apare imediat că ai votat, apare o alertă care este trimisă la Autoritatea Electorală Permanentă şi în acelaşi timp este trimisă şi la Ministerul de Interne. Acel cetăţean va fi imediat interogat, întrebat în legătură cu… sigur, s-ar putea să fie o eroare, nimeni nu exclude acest lucru”, a declarat Greblă la Euronews România.

El a explicat că este vorba despre o contravenţie, iar în anumite cazuri poate să fie chiar infracţiune.

”(…) îi descurajez pe cetăţenii care chiar dacă ar fi fost amăgiţi să-şi schimbe domiciliul pentru o anume perioadă, într-o anume localitate, pentru a vota o cunoştinţă, un «prieten», îi descurajez să facă acest lucru, pentru că s-ar putea să fie prinşi şi este păcat pentru un «mulţumesc frumos» să stea câteva luni de zile în anchete penale şi dup-aia, Doamne fereşte, într-o executare a pedepsei, mai ales că nu schimbă, câteva sute de oameni nu schimbă esenţial rezultatul votului, dar după ce am terminat cu votul multiplu, văd că mai sunt unele localităţi în care se încearcă… avem o evidenţă exactă, în comparaţie cu anii trecuţi, în comparaţie cu anul trecut, adică ăstea par evidente şi sar imediat în ochi, aceste mişcări bruşte de domiciliu flotant într-o localitate micuţă, care are 7-800 de alegători, dar mai are 3-400 de noi veniţi şi nu se ştie ce i-a mânat pe dânşii acolo”, a mai explicat preşedintele AEP.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
31.1 ° C
31.1 °
28.9 °
33 %
1.5kmh
0 %
lun
31 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
38 °
vin
34 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii