Top salarii medii anuale în Europa. România, la coada clasamentului

Top salarii medii anuale în Europa. România, la coada clasamentului

Cifrele Eurostat prezentate de Economedia.ro arată că cele mai mari salarii medii anuale sunt în Elveția, unde în 12 luni angajații câștigă peste 106 mii de euro, adică vreo 8.900 de euro pe lună.

Topul este completat de Islanda, Luxemburg și Belgia. În țara unde se află cele mai importante instituții europene se câștigă într-un an aproximativ 70 de mii de euro, adică aproape 6 mii de euro în fiecare lună.

Cum de câștigă angajații din Islanda aproape 7 mii de euro lunar? Mica țară insulară are o inflație mare tot timpul, iar lucrătorii cer mereu salarii mai mari. În plus, beneficiile din perioada pandemică au fost păstrate, iar la toate astea se adaugă și faptul că peste 90% din forța de muncă face parte dintr-un sindicat, deci sunt niște lideri care negociază pentru angajați, potrivit stiri.tvr.ro.

În Luxemburg angajații cei mai bine plătiți sunt din sectoarele financiar și bancar, iar companiile pun mare accent pe nivelul de educație și pe vechimea în muncă. La fiecare doi ani salariul social minim este actualizat în funcție de salariul mediu și se ține cont și de inflație.

Unde se afla România? Nu chiar la coada clasamentului, dar suntem la sfârșit. În țara noastră salariul mediu anual în 2022 a depășit 14 mii de euro. Adică aproape 1.200 de euro în fiecare lună. Bulgarii câștigă în medie aproximativ 1076 de euro pe luna, iar polonezii puțin peste 1.500 de euro lunar.

În ceea ce privește sectoarele cu cele mai bănoase salarii, în top 3 se află finanțele, sectorul asigurărilor și domeniul energetic. La polul opus vedem că se află industria ospitalității, iar în construcții, deși e un sector care merge destul de bine, salariile nu sunt așa mari.

În privința costului mediu pe oră, în Uniunea Europeană per ansamblu, discutăm despre 30,5 euro pentru fiecare oră lucrată, iar în Romania e aproximativ 7 euro pe oră.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.6 ° C
21.2 °
20.5 °
39 %
4.1kmh
0 %
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii