Universitățile nu mai pot modifica taxele de școlarizare în timpul anului de studiu

Universitățile nu mai pot modifica taxele de școlarizare în timpul anului de studiu

Plenul Senatului a adoptat, ca for decizional, un proiect ce propune ca taxele de școlarizare să fie comunicate candidaților din timp și să nu poată fi modificate de instituțiile de învățământ superior pe perioada unui ciclu de studii, pentru aceeași promoție de studenți.

“Această modificare legislativă vine să îndrepte o situație care îi dezavantajează în mod direct pe studenți. De ani buni, universitățile încalcă drepturile studenților înmatriculați în învățământul “cu taxă”, modificând după bunul plac taxele de școlarizare în timpul perioadei de studiu. Inițiativa dorește, astfel, să ofere o garanție clară și neechivocă, stipulată la nivel de lege, pentru cei peste 170.000 de studenți din România care sunt înmatriculați la învățământ ‘cu taxă’ în instituțiile de învățământ superior din România, că taxele lor de școlarizare nu vor fi mărite pe perioada studiilor”, se stipulează în expunerea de motive.

Potrivit proiectului de act normativ inițiat de parlamentari USR, susținuți de PSD, minorități și neafiliați, așa cum se prezintă lucrurile acum, universitățile de stat din România își stabilesc prin votul Senatului universitar cuantumul taxelor de școlarizare, în condițiile în care, studenții au parte pe perioada derulării cursurilor de “elementul surpriză” privind creșterea taxelor stabilite inițial. Practic, se conferă universităților o poziție superioară raportat la cea a beneficiarilor educației.

“Majorarea taxelor în timpul anului de studiu, ca decizie exclusivă a universităților are ca efect creșterea abandonului universitar, scăderea motivației de a continua studiile și, din cauza lipsurilor materiale, studenții sunt nevoiți să își restructureze cheltuielile, ceea ce le îngreunează destul condițiile de trai din timpul facultății. Este injust ca studenții să debuteze în anul universitar, știind că suma aferentă studiilor este una, ca mai apoi să afle că aceasta este mai mare și că bugetul individual este bulversat. Dorim să asigurăm astfel principiul echității, principiul calității, principiul incluziunii sociale și interesul studentului care este beneficiarul direct al sistemului de învățământ”, mai precizează inițiatorul.

Propunerea legislativă pentru modificarea art. 9 alin. (1) din Legea învățământului superior 199/2023 a fost adoptată de Camera Deputaților, potrivit Agerpres.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
11.5 ° C
12.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii