Valuri de violență în școli: bătăi între elevi, clase transformate în ringuri de box

Valuri de violență în școli! Mai multe scene revoltătoare, cu bătăi între elevi, au fost surprinse în sălile de clasă sau în timpul pauzelor. Fenomenul pare scăpat de sub control. Teoretic, statul român este cel care trebuie să se ocupe de combaterea acestor incidente, dar totul se petrece doar pe hârtie în România ideală, unde nu există suficienți consilieri şcolari. O recunoaște chiar ministrul Educației.

În imagini se vede cum mai mulți elevi de clasa a V-a, de la școală din Constanța, transformă sala de clasă în ring de box. Lăsați nesupravegheați, copiii se bat în pauza dintre ore. Un băiat este lovit cu pumnii și picioarele, spre amuzamentul celorlați colegi.

„Și filmez. Nu aveți voie să filmați. Ba da, acum avem voie. Dacă se întâmplă o chestie din asta, ai voie să filmezi. Ăsta-i bullying și tu poți să dai la…, să vadă doamna”, se poate auzi pe imaginile ajunse în mediul online.

O altă școală, aceleași scene violente. Un băiat de 15 ani din Vaslui este luat la bătaie pe hol de un coleg care nu se oprește din lovituri nici când îl trântește la podea.

După câteva minute, bătăușul pornește spre următoarea victimă. Un coleg aflat în curtea școlii.

Astfel de scene s-au derulat şi la un liceu din Bârlad. După un conflict în sala de cursuri, a urmat o bătaie în pauză. Un băiat își strânge o colegă cu mâinile la spate şi o dă cu capul de bancă.

Un incident violent între elevi a avut loc și la Târgu Ocna. Câțiva adolescenți s-au luat la bătaie în plină stradă, lângă un bar. Au aruncat inclusiv cu mese și scaune. Înainte de altercație, elevii ar fi consumat alcool.

Valul de violențe din școli și licee pare de neoprit. Astfel de imagini ajung frecvent pe mâinile polițiștilor, dar cam atât. De-a lungul anilor, soluțiile au cam rămas pe hârtie. Acum, oficialii din Educație promit că vor combate violenţa extremă din clase.

Ministrul Sorin Cîmpeanu spune că va trimite în teren mult mai mulţi consilieri şcolari şi că va obliga comisiile anti-bullying să îşi facă treaba.

„Odată ce vom fi încheiat dezbaterile pe România Educată, vom trece la elaborarea unei noi legi. În această nouă lege, fiecare școală va trebui să aibă câte un consilier, cu dublă competență, asistență psihopedagogică și orientare școlară. Este nevoie de resursă umană,  pentru că avem 2.500 de consilieri la trei milioane de elevi”, a declarat ministrul Educației.

Prea puțini. Sorin Cîmpeanu mai spune, de asemenea, că este nevoie și de o schimbare a abordării. Acel consilier trebuie să stea permanent în scoala pentru a cunoaște elevii și problemele lor.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
23 ° C
25.2 °
21.1 °
68 %
0.5kmh
0 %
vin
35 °
sâm
38 °
Dum
38 °
lun
40 °
mar
33 °

Opinii