Vânzarea băuturilor energizante, interzisă minorilor din România

Vânzarea băuturilor energizante, interzisă minorilor din România

Vânzarea băuturilor energizante va fi interzisă către minori. Proiectul care reglementează comercializarea acestor produse a trecut de votul deputaților.

Au fost 238 voturi pentru, 12 abțineri și un vot împotrivă. Astfel de băuturi nu vor putea fi achiziționate de cei mici din dispozitivele amplasate în interiorul instituțiilor. Și nici nu vor putea fi comercializate în proximitatea unităţilor de învăţământ.

Operatorii economici care nu vor respecta prevederile legale riscă amenzi între 25.000 şi 50.000 de lei.

Proiectul include în categoria băuturilor energizante şi a derivatelor acestora băuturile care conţîn combinaţii variate de alcool, carbohidraţi, vitamine, minerale cu două sau mai multe substanţe, potrivit tvrinfo.ro.

Băuturile energizante, un pericol pentru copii și adolescenți

Băuturile energizante conțin cantități mari de cofeină și alte substanțe stimulente care au efecte adverse asupra sănătății mintale, mai ales când sunt consumate în exces sau în combinație cu alcool.

În cazul tinerilor cu vârsta sub 21 de ani, aceste efecte pot fi catastrofale, a semnalat un studiu publicat de revista Public Health.

Mulți copii și tineri apelează la energizante pentru a învăța mai mult și a-și crește performanțele școlare. În realitate, ele au un efect contrar celui așteptat, au mai observat cercetătorii. Creșterea energiei este urmată de obicei de o scădere accentuată a atenției și concentrării. În consecință, scade capacitatea de asimilare și procesare a informațiilor în timpul studiului.

Cercetătorii au identificat și o asociere cu bolile alergice, rezistența la insulină, eroziunea dentară și cariile.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.3 ° C
21.2 °
19.9 °
52 %
4.6kmh
0 %
mar
24 °
mie
24 °
joi
25 °
vin
27 °
sâm
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii