(VIDEO) Capitala și alte 21 de județe, sub cod galben de caniculă

Continuă vremea atipică în țară! România este spălată de ploi și uscată de arșiță. După furtunile cu bucăți de gheață, urmează un nou val de caniculă. Meteorologii au dat o nouă alertă de temperaturi sufocante. Sunt vizate capitala și alte zeci de județe. Codul galben de caniculă rămâne în vigoare până miercuri noapte.

Meteorologii au emis două avertizări cod galben de caniculă în București și în alte 21 de județe din țară. Sunt valabile până la sfârșitul lunii iunie. Specialiștii spun că temperaturile maxime vor ajunge la 37 de grade Celsius, iar nopțile vor fi tropicale.

Cercetătorii au observat că în România, între anii 1979-2019, s-au înregistrat șase ore de caniculă în plus. Această creștere a avut loc și în sudul Europei și provoacă un stres termic foarte mare. Cum canicula devine un pericol real, specialiștii ne atrag atenția asupra măsurilor de protecție pe care să le avem în vedere.

„Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu pauze în spații dotate cu aer condiționat, farmacii, magazine, spații publice. Se evită aglomerațiile, expunerea la soare voluntară în intervalul 11-18, ori efortul fizic intens în acest intervalul”, a declarant Alis Grasu, șeful serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

De asemenea, și îmbrăcămintea are un rol important. Sunt recomandate hainele din fibră naturală și deschise la culoare. Nu trebuie să uităm acasă ochelarii de soare și pălăria. În același timp, alimentația contribuie la reducerea problemelor ce ar putea apărea în această perioadă cu temperaturi ridicate.

„Ce este mai important în această perioadă este ce mâncăm și cum ne hidratăm. În zilele călduroase peste 2 l de lichide pe zi. Se vor mânca multe fructe și legume, iaurtul un echivalent foarte bun al apei. Important este să nu așteptăm să existe senzația de sete. Ba un pahar de apă sau iaurt la jumătate de oră”, mai spune Alis Grasu.

Meteorologii anunță că perioada de caniculă va ține până pe 3 iulie, după care vremea se va răcori ușor, însă nu sunt excluse furtuni episodice.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
18.6 ° C
19.9 °
15 °
55 %
3.1kmh
0 %
lun
24 °
mar
15 °
mie
15 °
joi
17 °
vin
22 °

Opinii