(VIDEO) Condiții inumane pentru persoanele cu handicap dintr-un centru din Teleorman

Condiții inumane de trai descoperite de autorități în Centrul de Îngrijire și Asistență Olteni din județul Teleorman. Oamenii sunt condamnați să își ducă traiul în clădiri degradate pline de igrasie, cu băi murdare și dormitoare neîngrijite.

Clădiri degradate, igrasie, băi murdare, dormitoare neîngrijite, igienă precară, asa se descrie, în puține cuvinte, dezastrul găsit de autorități la Centrul de Îngrijire și Asistență Olteni din județul Teleorman. Este vorba despre persoane cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 20 și 85 de ani. De multe ori, oamenii nu au nici măcar haine proprii și fac schimb între ei. Un caz grav îl reprezintă un tânăr care a fost găsit de oficiali legat de pat. Asistentele au susținut că au apelat la această măsură deoarece acesta se automutilează.

Reprezentanții Consiliului de Monitorizare au vizitat Centrul de Îngrijire și Asistență Olteni, unde au constatat multiple nereguli privind modul de funcționare a unității.

„Trebuie mobilizate toate instituțiile statului, într-adevăr să facem ceva în acest sens să nu mai întâlnim asemenea cazuri. Vă dați seama, de două luni de zile sunt aici și am trimis în această vizită inobinată. Nici nu credeam că vom găsi așa ceva și uitați că am găsit”, a declarat Emanuel Botnariu, președintele Consiliului de Monitorizare:

Centrul este autorizat să funcționeze la o capacitate de 50 de persoane. În organigrama unității sunt prevăzuți 51 de angajați, însă muncesc doar 38. Nici măcar paznicii, cei care ar trebui să asigure siguranța persoanelor aflate în grijă, nu erau prezenți la muncă.

„Să mergi acolo și să constați că sunt anumite bunuri, echipamente care sunt cumpărate de luni de zile și nepuse în operare, nu înseamnă nimic altceva decât un management defectuos. Am mers acolo și am văzut că spre exemplu, într-adevăr, instalația termică e foarte veche, caloriferele ruginite, dar în schimb caloriferele erau cumpărate de luni de zile și nemontate”, a declarat Adrian Gâdea, președintele Consiliului Județean Teleorman.

Centrul din Olteni se află în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

„Tocmai asta e problema, că la mine nu s-au plâns niciodată, nu doar șeful centrului de la Olteni, nici directorul instituției nu s-a plâns. Dar ei se pot plânge, pentru că datele nu mint niciodată, cifrele din buget nu mint niciodată. Anul trecut au cheltuit mai puțin cu 30 de miliarde de lei vechi”, mai spune șeful CJ Teleorman.

Autoritățile anchetează și decesul unui pacient aflat în îngrijire și au sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Roșiorii de Vede. În urma vizitei, se ia în calcul închiderea centrului în urma neregulilor găsite.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
17 ° C
17.1 °
16 °
47 %
1.3kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
28 °
lun
27 °
mar
21 °

Opinii