(VIDEO) Marii arși nu pot primi ajutor în spitalele din România. Victimele exploziei de la Petromidia, transferate în Germania

La şase ani de la Colectiv, marii arşi nu pot primi ajutor în spitalele din România. Sunt tratați cu un transfer în străinătate. Cele două victime ale exploziei de la Petromidia, duse la Spitalul Floreasca din Capitală, vor pleca în Germania. Premierul Florin Cîţu se laudă că acest lucru are loc după intervenţia lui. În realitate însă, familiile şi compania s-ar fi ocupat de întreaga procedură de transfer.

Fiica unuia dintre bărbații răniți în explozia de la rafinăria Petromidia din Năvodari declara sâmbătă că încearcă să facă tot posibilul pentru a-și duce tatăl la o unitate medicală din afara țării. Susținea atunci că autoritățile nu au refuzat transferul, dar nici nu l-au aprobat.

„Am făcut demersurile pentru a primi diagnosticul în scris, de a face demersul spre străinătate, trimis la clinicile să vedem cu cine colaborează asiguratorii și tot ce trebuie”, a declarat fiica uneia dintre victime.

Tânăra spunea că a fost trimisă dintr-o parte în alta, de la oficiali la medici, fără ca cineva să-i spună exact ce are de făcut. S-a văzut nevoită să caute singură o clinică din afara țării și să rezolve problemele ce țin de asigurarea medicală.

„Am vorbit cu o doamnă de la Ministerul Sănătății în care am întrebat-o „Doamnă, care sunt pașii aceia de a urma să fie transferat în afară?”. Dânsa mi-a zis că ea nu poate să mă ajute cu nimica, decât să ajung la medic, iar medicul poate să-mi dea dacă îndeplinește toate condițiile posibile pentru a fi transferat în afară, iar medicul, la fel, nici el nu poate să zică absolut nimica, pentru că nu ține de el ci trebuie căutat, sunt anumite demersuri. Adică, trebuie căutat clinică, trebuie asigurarea pe unde este făcută și mai departe”, mai spune aceasta.

Între timp, premierul Cîţu se lăuda pe rețelele de socializare că transferul are loc după intervenţia lui.

„Am discutat atât cu ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, cât și cu secretarul de stat, Raed Arafat. Am solicitat să beneficieze de cea mai bună îngrijire în țară, iar dacă transferul lor în străinătate este o soluție mai bună, trebuie demarată procedura. Mă bucur că în urma intervenției mele, cele două persoane, care în prezent sunt internate la Spitalul Floreasca, vor fi transferate în străinătate”, a precizat Florin Cîțu.

Doar că cei doi pacienţi vor avea parte de cel mai bun tratament fără ca statul să aibă vreun merit sau să ofere vreun ajutor. De 30 de ani, România tratează într-un singur fel marii arşi: cu un transfer în străinătate.

Cei doi răniți de la Floreasca au arsuri pe mai bine de 30% din suprafaţa corpului, în timp ce un alt rănit a fost operat la Spitalul Judeţean din Constanţa. A patra victimă a suferit răni uşoare şi a fost externată.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
21.8 ° C
22.7 °
21 °
40 %
0.5kmh
0 %
Dum
22 °
lun
25 °
mar
16 °
mie
14 °
joi
17 °

Opinii