(VIDEO) România, pe ultimul loc la absolvenți cu studii superioare

Anul trecut, peste 40% din tinerii europeni aveau studii superioare complete. Din păcate, România se află la coada statisticilor Oficiului European de Statistică, cu numai 25%.

Leonard Horvath, profesor universitar:

„Sistemul universitar românesc are anumite lacune. Cred că sunt și anumite specializări care nu corespund din punct de vedere al cerinței pieței forței de muncă. Acest lucru trebuie să țină de fiecare universitate în parte, ca să își poată adapta ceea ce înseamnă studiile și oferta de studii pe care o au pentru tineri. Pe de altă parte, avem o tristă situația prin care ”creierele” ne pleacă foarte mult în Occident: adică tineri foarte bine pregătiți, care studiază în afară sau în România, la universitățile de top, așa cum este și la Cluj, Iași sau București, ne pleacă afară, pentru că nu suntem în stare să-i ținem aici.

Tinerii aleg să plece afară pentru că salariile sunt mai atractive, mediul de viață este altul, iar statul nu este în stare să ofere burse, chiar și pentru tinerii care accesează universități de afară și merg să studieze acolo”.

Puteți urmări declarațiile complete ale lui Leonard Horvath în materialul video de mai jos:

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer senin
20.5 ° C
21.1 °
20 °
40 %
3.1kmh
0 %
vin
22 °
sâm
25 °
Dum
28 °
lun
27 °
mar
21 °

Opinii