Vremea se schimbă la început de primăvară, în România

Vremea se schimbă la început de primăvară, în România

Vremea se schimbă la început de primăvară, în România. Un nor de praf saharian a traversat România. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie spun că de vină este un ciclon mediteranean care a trecut prin nordul Africii, de unde a luat cu el un nor de praf.

Vineri, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua semnificativ. Ploile se vor semnala doar pe arii restrânse. Depunerile de praf vor putea fi observate în special în zonele și intervalele cu ploaie.

La rândul lor medicii spun că, după acest episod, ar fi bine să spălam cu și mai multă atenție legumele și fructele. În plus, aerul încărcat poate agrava alergiile sau afecțiunile respiratorii deja existente. Praful saharian poate crea un disconfort mai mare pacienților cu astm sau bronhopneumonie.

Stațiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depășire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunțată populației.

Elena Mateescu, directorul ANM, a explicat în exclusivitate la Antena 3 CNN cum va fi vremea în perioada următoare.

”Este vorba despre un început de primăvară mai cald decât în mod normal, deoarece valorile de temperaturi, și la această oră, înregistrează mai ales în partea de vest, centru a țării, valori între 10 și 16° C, în timp ce în sud, cel mult 8…12° C, inclusiv în capitală, 10°C.

Este posibil ca pe parcursul intervalelor cu ploi, chiar dacă la nivel teritorial acestea vor fi restrânse, să consemnăm, datorită transportului de praf saharian dinspre nordul Africii, depuneri, mai ales în zonele unde va ploua, precum zona Banatului, Crișana, Oltenia. Este posibil să apară și în nordul Moldovei sau în Transilvania și local în Moldova, astfel încât acest praf să se resimtă în aceste zone”, a explicat Elena Mateescu.

”Primăvara debutează cu o vreme foarte caldă. Și la sfârșit de săptămână valorile de temperaturi rămân ridicate, cu mici variații de la o zi la alta, 8…19°. Debutul săptămânii următoare poate veni chiar cu valori până la 16°.

Este posibil ca începând de marți să consemnăm o scădere a valorilor termice, astfel încât să ne apropiem de valori specifice perioadei din calendar.

Trebuie să facem o mențiune, pentru că datele deja sunt încheiate la nivelul lunii februarie, o abatere termică de 7° pozitivă față de normalul termic al unei luni februarie, clasează luna februarie din acest an ca fiind cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteorologice și chiar și comparativ cu celelalte luni ale anului.

Și nu în ultimul rând și iarna 2023-2024 este cea mai caldă iarnă din 1901 până în prezent. Ne apropiem de o abatere termică de aproape 4°, respectiv 3,88° C”, a mai spus directorul ANM la Antena 3 CNN.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
20.5 °
17.7 °
72 %
2.6kmh
0 %
joi
19 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
24 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii