fbpx

Adrian Solomon, preşedintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, s-a întâlnit cu o delegaţie sindicală a şoferilor din cadrul STB

În data de 10 mai 2022, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru muncă și protecție socială, am avut o întâlnire cu o delegaţie sindicală a şoferilor din cadrul Societăţii de Transport Bucureşti (STB), transmite prin intermediul unui comunicat președintele Comisiei pentru muncă și protecție socială, deputatul  Adrian Solomon (Grupul parlamentar al PSD).

„Delegația sindicală a prezentat o succesiune a evenimentelor, problemelor grave și măsurilor provocatoare și prejudicioase care au stat la baza declanșării conflictului spontan din ianuarie 2022. De asemenea, a fost prezentată atitudinea ostilă şi provocatoare a domnului Adrian Criț, director general al STB, dar şi a conducerii societăţii.

Participanţii la întâlnire au mai reclamat lipsa oricărei forme de dialog din partea directorului general Adrian Criţ, în ceea ce priveşte externalizarea unor activităţi, condiţiile de muncă, lipsa de personal, reducerea planului de reparaţii pentru anul 2022 cu peste 25%, lipsa pieselor şi subansamblelor pentru activitatea de întreţinere (fapt care a dus la imobilizarea unui număr de peste 250 de vehicule), lipsa personalului care să asigure mentenanţa vehiculelor, punând în pericol siguranţa circulaţiei şi a cetăţenilor, ş.a.

Sindicaliştii şi-au exprimat dezacordul şi faţă de concedierea, până în prezent, a 222 de şoferi STB care au participat la greva din ianuarie, declarată ilegală de justiţie chiar în ziua declanşării, aceştia susţinând că este vorba de un abuz.

Dispreţul cu care au fost trataţi cei care au protestat în 19 ianuarie 2022, nerespectarea contractului colectiv de muncă şi lipsa unui dialog real prin care să se găsească o soluţie pentru rezolvarea problemelor, au generat protestul spontan din data de 20.01.2022, salariaţii STB cerând condiţii mai bune de muncă şi un salariu decent.

Membrii delegaţiei au precizat că, în loc să vină cu soluţii pentru rezolvarea acestui conflict, de pe poziţii de forţă domnul Adrian Criţ a ales tactica pumnului în gură şi manipularea presei prin afirmaţii calomnioase şi declaraţii mincinoase la adresa salariaţilor, afirmaţii care nu au făcut altceva decât să radicalizeze poziţia protestatarilor.

Drept răspuns la afirmaţiile făcute public, că toţi conducătorii de vehicule prezenţi la protest vor fi concediaţi, în cadrul comisiilor de disciplină nu au fost puse la dispoziţie angajaţilor toate actele pentru formularea apărarii, timpul acordat cercetării disciplinare a fost de 5-10 minute în condiţiile în care au fost cercetaţi peste 2000 de salariaţi, numai conducători de vehicule.

În urma discuţiilor de azi, considerăm că încetarea contractelor individuale de muncă ale conducătorilor de vehicule este o formă mascată de concediere colectivă, directorul general al STB disimulând acest fapt printr-o cercetare disciplinară la limita legii, dând naştere la situaţii uneori dramatice – fiind concediaţi salariaţi care asigurau singurul venit la nivelul unei familii, erau unici întreţinători ai unor familii formate din adulţi, copii şi persoane vârstnice, salariaţi ai căror soţii se află în concediu pentru creşterea copilului, salariaţi care au în întreţinere persoane încadrate în grad de handicap.

Cum să dispui concedierea a zeci de salariaţi fără a ţine seama măcar de situaţiile financiare ale familiilor angajaţilor, lăsându-i fără niciun venit? Până la desfacerea contractului de muncă, în urma cercetării disciplinare, ar fi putut fi aplicate şi alte sancţiuni, mai puţin grave, ţinându-se cont măcar de faptul că sunt şoferi cu o experienţă profesională de peste 15-20 de ani, fără vreo sancţiune profesională.

Concedierea disciplinară a celor peste 222 de conducători de vehicule arată, încă o dată, că administraţia societăţii acţionează la limita legii. Această administraţie, condusă de domnul Adrian Criţ, nu este dispusă să dialogheze. Ba mai mult, a dat comandă ca 200 de șoferi să fie dați afară. De ce? Pentru că au avut curajul să facă un protest spontan în urma căruia să ceară condiții mai bune de muncă și să se renunțe la firmele care căpușează compania deoarece este nevoie de bani pentru autobuze noi.

În acest context, memoriile prezentate de participanţii la întâlnire vor fi transmise prim-ministrului, domnul Nicolae Ciucă, pentru a dispune analizarea conflictului şi a stării conflictuale din cadrul STB, dar şi pentru a analiza posibilitatea luării unor măsuri la nivel guvernamental, astfel încât conflictul să nu degenereze şi să nu ducă la apariţia unor drame sociale, lăsând fără venituri peste 200 de familii”, conchide Adrian Solomon.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
19.6 ° C
20 °
17.1 °
51 %
3.1kmh
0 %
vin
20 °
sâm
28 °
Dum
25 °
lun
20 °
mar
20 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii