Omagiul orașului Voluntari adus celor care au înfăptuit Statul Unitar Român

Omagiul orașului Voluntari adus celor care au înfăptuit Statul Unitar Român

Voluntari este orașul din zona metropolitană a Capitalei a cărui denumire vine de la un eveniment precursor Marii Uniri de la 1918, Primul Război Mondial. Numele localității vine de la voluntarii ardeleni, care au trecut Carpații și au luptat alături de ostașii români împotriva Puterilor Centrale. Astfel, orașul aduce un omagiu peren celor care au luptat pentru înfăptuirea Statului Unitar Român.

Imediat după prima conflagrație mondială, voluntarii ardeleni care au trecut Carpatii și s-au alăturat trupelor române contra Puterilor Centrale au fost împroprietăriți de către Regele Ferdinand cu loturi de pămănt din câmpia Vlăsiei. Astfel, ia ființă acum 100 de ani, Cetatea Voluntărească, localitate situată între două cursuri de apă, Colentina și Pasărea. În cinstea celor care au luptat pentru reîntregirea neamului, în noiembrie 2008, cu ocazia celebrării a 90 de ani de la Marea Unire de la 1 dec 1918 s-a dezvelit un monument dedicat voluntarilor ardeleni. Prin actul de împroprietarire al regelui Ferdinand ia ființa astfel Cetatea Voluntareasca, actualul Voluntari.

În zona centrală a orașului în parcul din imediata apropiere a Primăriei Voluntari, se află monumentul ”Eroilor Voluntari” inugurat la 9 septembrie 2006, având ca simbolistică Fecioara Maria care l-a coborat pe Iisus de pe cruce după ce a fost răstignit. În același timp monumentul, reprezintă o mamă al cărei fiu s-a întors rănit de pe front dându-și sfârșitul în brațele ei. În partea de est a monumentului vom găsi inscripționată rugăciunea ”Tatăl nostru” iar spre vest ”Crezul ”, totodată se poate observa că pe sigla orașului Voluntari putem citi inscripția ”Nimic fără Dumnezeu” dând un imbold tuturor cetățenilor spre credință și pioșenie, în orașul care în anul 2019 a fost declarat Orașul Credinței.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
22.5 ° C
23.9 °
20.1 °
50 %
2.2kmh
75 %
sâm
23 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
22 °
mie
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii