Premierul Nicolae Ciucă: Nu vor fi dați bani de la buget pentru căldura bucureștenilor

Premierul Nicolae Ciucă: Nu vor fi dați bani de la buget pentru căldura bucureștenilor

Premierul Nicolae Ciucă a declarat astăzi că nu vor fi dați bani de la buget pentru căldura bucureștenilor, aceasta fiind o problemă mai veche a autorității locale, pe care Primarul General Nicușor Dan putea să o rezolve până acum.

„Este o problemă a autorității locale. Primăria municipiului București are în responsabilitate să rezolve această problemă. Ne aducem aminte că eu unul, personal, am chemat încă de anul trecut, de când am preluat guvernarea, Primăria la discuții și instituțiile din sistem pentru a rezolva problema termiei în perioada sărbătorilor de iarnă de anul trecut.

L-am chemat, după aceea, văzând care este situația, pe domnul primar (Nicușor dan – n.r.), împreună cu cei responsabili, să vină la nivelul Guvernului și să prezinte un plan concret prin care putem să rezolvăm această situație de sistem din Capitală.

Potrivit premierului, soluția în momentul de față este ridicarea plafonului, iar apoi „să rezolve problema la nivelul autorității locale”.

Întrebat dacă îi va retrage sprijinul politic lui Nicușor Dan, premierul, care este și președintele PNL, a spus că nu el i-a dat sprijinul politic lui Nicușor Dan.

Bucureștenii ar putea să rămână fără lumină şi căldură, chiar înainte de venirea iernii, avertizează Elcen.

Compania susține că, în acest moment, nu are bani să plătească tot gazul și curentul electric de care locuitorii Capitalei au nevoie.

În aceste condiții, pentru producerea de energie electrică, ELCEN consumă gazele pe care le-a înmagazinat, anii trecuți, în depozitul propriu. Dar cantitatea este limitată și acoperă doar necesarul până în luna decembrie, cel târziu ianuarie 2023.

Electrocentrale București, producătorul de energie electrică și termică al Capitalei, avertizează că este posibil să nu poată trece iarna: gazul ieftin alocat prin OUG 27 este doar pentru o mică parte din consum, și pentru tot gazul, inclusiv cel scump, trebuie să plătească în avans, deși, dacă este prea scump, compania ar putea să oprească și producția de energie electrică, pentru că și ea devine prea scumpă.

Pe de altă parte, compania are deja de primit, în prag de iarnă, peste 700 de milioane de lei de la Termoenergetica pentru energia termică livrată și neplătită, iar suma ar putea crește. Termoenergetica nu are bani, și cere de la Primăria Capitalei, care nu mai are nici ea bani după ce a plătit integral subvenția, și îi cere de la Guvern.

ELCEN a semnat cu Romgaz un contract pentru furnizarea de gaze naturale DOAR pentru producerea de energie termică pentru populație pentru perioada noiembrie 2022 – martie 2023. Prețul pe care îl plătește ELCEN în momentul de față către ROMGAZ este cel stabilit de OUG 27/2022, adică 150 de lei, însă doar pentru componenta de energie termică pentru populație, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
4.2 ° C
5 °
2.8 °
92 %
2.6kmh
100 %
lun
5 °
mar
7 °
mie
10 °
joi
10 °
vin
11 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii