Analize optimiste. Câciu: România are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro fonduri europene

Analize optimiste. Câciu: România are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro fonduri europene

România este un beneficiar net de fonduri europene, a declarat, marţi,  ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, adăugând că, de la aderare şi până în present, țara noastră are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro.

„România, din punctul meu de vedere, dar cred că şi al Comisiei, este un stat care şi-a consolidat capacitatea administrativă de absorbţie a fondurilor europene, este un beneficiar net al fondurilor europene la acest moment. De la aderare până în prezent, România are un sold excedentar de 60 de miliarde de euro. Deci, practic este un beneficiar net de fonduri europene, iar acest beneficiu se transformă, se vede, în dezvoltarea economiei româneşti, a infrastructurii sociale şi a infrastructurii mari.

Nu pot să nu spun că suntem la un moment de răscruce, în care beneficiem pe de o parte de închiderea exerciţiului financiar 2014-2020, de fondurile din Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă, de PNRR, dar şi de fondurile din Politica nouă de Coeziune a exerciţiului 2021-2027. Pe partea de exerciţiu 2014-2020 suntem deja la un grad de absorbţie de 90% a fondurilor alocate României pe Politica de Coeziune, iar din ceea ce avem în acest moment la decont, atât la nivelul ministerului pe care îl coordonez, dar şi la nivelul Comisiei Europene, şi ceea ce vom transmite până la final de an, va conduce la un grad de absorbţie pe care îl ţintim de 95 – 98% România este un exemplu din punctul meu de vedere, fiind şi a patra ţară, ca şi mărime a absorbţiei din Uniunea Europeană”, a explicat Câciu.

Ministrul a adăugat că există proiecte mature în valoare de aproape 10 miliarde de euro pe care România le va muta pe exerciţiul financiar 2021 – 2027.

„Asta înseamnă (…) că autorităţile locale, beneficiarii de proiecte au înţeles cât de importante sunt fondurile europene, s-au adaptat foarte rapid şi au consolidat capacitatea administrativă, dar şi instituţiile guvernamentale au fost cele care au răspuns în mod optim la nevoile socio-economice de la nivel local sau regional”, a completat oficialul.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
8.5 ° C
12.1 °
3 °
66 %
1kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii