Asul din mâneca lui Ciolacu în anul electoral: Investițiile în economie, creștere fără precedent

Asul din mâneca lui Ciolacu în anul electoral: Investițiile în economie, creștere fără precedent

Guvernarea PSD și-a respectat promisiunea ca unul dintre motoarele economiei să fie reprezentat de nivelul susținut al investițiilor. Că sunt bani din surse interne sau că sumele vin din afara țării, un nivel ridicat al investițiilor înseamnă noi afaceri, noi locuri de muncă (mai ales, locuri de muncă bine plătite), și se traduce într-un nivel crescut al nivelului de trai.

Iar după datele cele mai recente furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), investițiile nete realizate în economia națională au totalizat 189,3 miliarde de lei în 2023, înregistrând o creștere de 16,6% față de anul anterior. Este cea mai mare creștere a investițiilor din perioada postdecembristă, acestea ajungând la 38,3 miliarde euro în 2023, față de 30.4 miliarde euro în 2022

Această creștere s-a reflectat mai ales în zona utilajelor, adică a industriei, cu 20,6 și a lucrărilor de construcții noi cu 16,8, impuls dat mai ales de avansul șantierelor de infrastructură rutieră. Dealtfel, lucrările de construcții noi au atras cel mai mare volum de investiții, totalizând 114,22 miliarde de lei în primele zece luni ale anului.

Cea mai mare creștere s-a comnsemnat în trimestrul IV al anului 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022,când investițiile nete în economia națională au înregistrat o creștere de 22,1%.

Deci, așa cum arată datele statistice, investițiile au fost motorul cel mai important de creștere în 2023, în special în a doua parte a anului, odată cu preluarea governării de către premierul PSD. Iar avansul investițiilor a fost cel care a compensat puternic încetinirea consumului, pe fondul tensionăriiii puterii de cumpărare din cauza avansului inflației. Investițiile fără precedent din economie au ținut România în zona unei creșteri economice semificative, de peste 2%, adică de patru ori peste media zonei euro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.5 ° C
20.5 °
17.7 °
72 %
2.6kmh
0 %
joi
19 °
vin
26 °
sâm
24 °
Dum
24 °
lun
24 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii