Ce ar putea obține HoReCa din 2021

Ce ar putea obține HoReCa din 2021

Domeniul HoReCa va putea obține, din anul 2021, noi ajutoare de stat pentru a compensa o parte din pierderile suferite ca urmare a pandemiei în anul 2020. Schema în valoare totală de 500 de milioane de euro a fost anunțată de ministrul Economiei.

Beneficiarii vor primi 20% din pierderea suferită la cifra de afaceri pe anul 2020 comparativ cu cifra de afaceri pe anul 2019, pe codurile CAEN autorizate, în limita unui plafon de 800.000 de euro – precizat Virgil Popescu, într-o conferință. Plafonul de 800.000 de euro pe firmă este prevăzut în cadrul tranzitoriu al Comisiei Europene pentru redresarea din criza COVID-19.

Schema, cu un buget total estimat la 500 de milioane de euro, se află în procedură de notificare la Comisia Europeană și urmează să fie aprobată și în Guvern. „Am dat drumul schemei de ajutor de stat pentru notificare la Consiliul Concurenței, urmând să plece la Bruxelles. Este vorba de ajutor de stat de 20% pentru pierderile suferite la nivelul cifrei de afaceri din anul 2020 față de anul 2019. Vom avea în primă lectură, în prima ședință de guvern, care cred că va fi săptămîna aceastam ordonanța de urgență care va detalia schema de ajutor de stat și va intra în vigoare – o să aibă clauză suspensivă – în momentul în care va fi aprobată de Comisia Europeană. În momentul când vom obține aprobarea, vom da drumul la ajutor”, a spus ministrul Virgil Popescu, într-o conferință.

Pentru a putea accesa schema, firmele HoReCa vor rebui să aibă cifra de afaceri pe anul 2020 certificată prin bilanț. „Lucrurile or să fie foarte simple, evaluăm cifra de afaceri a anului 2019 și cea din anul 2020, aferente codurilor CAEN autorizate, ci nu întreaga cifră de afaceri a unei companii, care poate să aibă mai multe coduri CAEN, nu doar din HoReCa, iar din diferență, ajutorul de stat reprezintă 20% . Cifra de afaceri pe anul 2020, care este de referință, va trebui certificată prin bilanț. Deci vorbim de bani care s evor duce după ce vom avea cifra de afaceri la sfârșitul anului 2020” – a explicat Popescu.

Pentru ca beneficiarii să aibă cât mai repede acces la bani, o posibilă soluție discutată cu reprezentanții antreprenorilor HoReCa este ca băncile să ofere un mecanism de scontare, în baza ajutorului de stat aprobat pentru fiecare firmă. „Am găsit o soluție din partea mediului de afaceri, vom avea discuții cu băncile în perioada următoare și vom găsi o soluție pentru ca cei din HoReCa să poată sconta acest ajutor de stat și să poată avea acces mai rapid la bani, pentru că dacă este un ajutor de stat aprobat, este garanția statului și banii vor putea ajunge mai repede la dânșii”- a menționat Popescu.

Viitoarea schemă de ajutor a fost discutată miercuri dimineața, la Guvern, între reprezentanți ai patronilor HoReCa și premierul Ludovic Orban.

 

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
6.9 ° C
8.8 °
5 °
88 %
4.1kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
16 °
mar
14 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii