Date Eurostat: România se menține printre țările UE cu cea mai mare rată a inflației

Date Eurostat: România se menține printre țările UE cu cea mai mare rată a inflației

România se menține printre țările Uniunii Europene cu cea mai mare rată a inflației și în luna octombrie a acestui an, anunță Eurostat.

Rata anuală a inflaţiei în zona euro şi Uniunea Europeană a scăzut semnificativ în luna octombrie, însă România se numără printre ţările UE cu cea mai ridicată rata anuală a inflaţiei, arată datele publicate, vineri, de Eurostat.

În luna octombrie, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut până la 3,6%, de la un nivel de 4,9% în luna septembrie.

Ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (9,6%), Cehia (9,5%) şi România (8,3%).

La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Belgia (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1,7%), Ţările de Jos (cu o inflaţie anuală negativă de minus 1%) şi Danemarca (cu o inflaţie anuală negativă de minus 0,4%).

Comparativ cu luna septembrie 2023, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 22 state membre, inclusiv în România, de la 9,2% până la 8,3%, şi a crescut în cinci ţări.

De asemenea, datele Eurostat arată că în zona euro rata anuală a inflaţiei a scăzut de la 4,3% în luna septembrie, până la 2,9% în luna octombrie.

Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creşterii anuale a preţurilor a venit din partea preţurilor la servicii care au înregistrat un avans de 1,97 puncte procentuale, urmate de preţurilor la alimente, băuturi alcoolice şi ţigări care au crescut cu 1,48 puncte procentuale.

În schimb, preţurile la energie au scăzut cu 1,45 puncte procentuale, potrivit stiripesurse.ro.

Banca Centrală Europeană vrea să menţină inflaţia la 2% pe termen mediu şi a majorat dobânda de referinţă la un nivel record pentru a încetini ritmul de creştere a preţurilor, însă înăsprirea politicii monetare a avut drept efect şi încetinirea creşterii economice în zona euro.

rata inflației octombrie 2023 – 8,1%

cartofi – creștere 11,92%

ouă – creștere 10,67%

brânzeturi – creștere 11,95%

pește și conserve din pește – creștere 16,55%

margarină – creștere 13,24%

Sursa: INS

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.2 ° C
20.5 °
20 °
95 %
2.2kmh
0 %
joi
26 °
vin
30 °
sâm
32 °
Dum
35 °
lun
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii