Efecte în lanț: creșterea investițiilor publice sub guvernarea PSD angrenează și majorarea investițiilor străine în România

Efecte în lanț: creșterea investițiilor publice sub guvernarea PSD angrenează și majorarea investițiilor străine în România

În numai un an de la preluarea madatului, Guvernul condus de Marcel Ciolacu a schimbat radical economia României. Pentru prima dată după mulți ani, investițiile au contribuția principala la creșterea economică, țara noastră numărându-se printre statele membre UE cu cele mai importante creşteri ale producţiei industriale din blocul comunitar în 2023 și contribuind cu 29,6% la formarea PIB-ului. De asemenea, investitiile străine din primele patru luni ale acestui an sunt cu 34% mai mari față de aceeași perioadă din 2023 și de 7 ori mai mari decât în timpul guvernării de dreapta din 2020.

Încrederea în politicile economice promovate de Guvernul PSD se vede în evoluția investițiilor private și a celor străine

Politicile economice promovate de Guvernul PSD, care a întors în economie stimuli pentru economie și populație de 3 ori mai mult decât guvernările de dreapta, se vede și în evoluția investițiilor private și a celor străine.

Investițiile nete realizate în economia națională au însumat 34,65 miliarde de lei în primul trimestru din acest an, în creștere cu 6,7% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). Avansul este și mai substanțial dacă ne raportăm la anii anteriori, acesta fiind, de pildă, cu 29,4% mai mare față de trimestrul 1 din 2022 și aproape dublu comparativ cu același interval din 2020, când valoarea era de 18,4 miliarde de lei.

O creștere substanțială s-a înregistrat și în cazul investițiilor directe ale nerezidenţilor în România. Datele BNR arată că acestea au însumat 3,230 miliarde de euro în primele patru luni din acest an, în creştere cu 34,14% comparativ cu 2,408 miliarde de euro, în perioada similară din 2023. Volumul înregistrat până în luna aprilie este de 7 ori mai mare decât valoarea din aceeași perioadă  a anului 2020, în timpul guvernării de dreapta, și depășește suma totală atrasă pe toată durata anului amintit.

De asemenea, potrivit datelor colectate de reputata firmă de consultanță EY, în primele cinci luni ale acestui an România este a doua piaţă de fuziuni şi achiziţii din regiune, a depăşit Cehia şi a ajuns foarte aproape de Polonia, din punct de vedere al volumului. ”Avem deja 110 tranzacții parafate, față de 107 anul trecut. Dacă piaţa românească obişnuia să stea în jurul a 200 de tranzacţii pe an, cam ăsta era volumul tradiţional în România, iar Polonia era o piaţă de 400 de tranzacţii anual, în prezent diferenţa între Polonia şi România este marginală. Vorbim de 246 faţă de 253 de tranzacţii. Suntem pe locul al doilea, foarte, foarte aproape de Polonia”, a menționat Iulia Bratu, Head of Lead Advisory, EY România, în cadrul unui eveniment de specialitate.

România a înregistrat o creștere a numărului de societăți cu capital străin

Semnalul pozitiv transmis prin politicile Guvernului Marcel Ciolacu este confirmat și de datele Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Un număr de 2.308 societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele patru luni din 2024, cu un capital social subscris în sumă totală de peste 12,4 milioane de dolari, în creştere cu 46,4% faţă de cel consemnat în aceeași perioadă a anului trecut, de 8,47 milioane de dolari. La finele lunii aprilie 2024, în România existau 253.534 de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la peste 70,58 miliarde de dolari.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
38.3 ° C
38.8 °
37.1 °
21 %
5.1kmh
0 %
sâm
36 °
Dum
40 °
lun
41 °
mar
42 °
mie
44 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii