Guvernul condus de Marcel Ciolacu a prelungit plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie 2024

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a prelungit plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie 2024

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a prelungit plafonarea tarifelor RCA până la 30 iunie 2024. Este o decizie care extinde lista măsurilor PSD privind protecția consumatorilor în domeniile unde, în ultimii ani, au existat excese care au afectat nivelul de trai al românilor.

Milioane de români, protejați prin modificarea legislației asigurărilor RCA
Guvernul și-a propus redresarea problemelor din piața asigurărilor atât prin plafonarea prețurilor, cât și prin modificările legislației naționale privind asigurările RCA.

La sfârșitul anului trecut, parcul național auto depășea nivelul de 10,3 milioane de vehicule, din care doar 7 milioane erau asigurate.

Cifrele arată că în România, în fiecare an, se produc peste 25.000 de accidente în toată țara, ceea ce exercită o presiune ridicată de plată asupra asigurătorilor. Înainte de plafonare, acest fenomen ducea la o creștere exagerată a prețului polițelor RCA. Deși este totuși o soluție temporară, prin extensia cu încă trei luni a măsurii, Guvernul protejează consumatorii români de excesele unor prețuri uriașe practicate în trecut.
Merită menționat că doar în perioada ianuarie – martie 2024, peste 21.000 de persoane au cerut sprijinul Biroului Asigurătorilor Auto din România (BAAR), cu solicitări de alocare a asiguraților cu risc ridicat.

Plafonarea a redus riscurile și pentru firmele de asigurări

În același timp, plafonarea a adus și avantaje pentru firmele de asigurări, în ceea ce privește acoperirea plăților pentru daune.

Deși există încă dezechilibre pe piața asigurărilor auto, datorită plafonării începând cu februarie 2023, rata combinată a daunei la RCA a coborât la 97,7% în perioada martie-decembrie a anului trecut, în timp ce la CASCO, nivelul a scăzut cu șapte puncte procentuale până la 104,6%.

Un procent de peste 100% al ratei combinate înseamnă că firmele de asigurări trebuie să se împrumute pentru a acoperi plata daunelor către asigurați.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
19.2 ° C
19.4 °
18.9 °
47 %
1.5kmh
0 %
sâm
24 °
Dum
26 °
lun
29 °
mar
29 °
mie
20 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii