Pe ce se duce jumătate din bugetul românilor

Pe ce se duce jumătate din bugetul românilor

Cumpărăturile de Crăciun de anul acesta nu vor suferi din cauza pandemiei. Oamenii și-au drămuit bine fiecare leu și încearcă pe cât posibil să nu se abată de la lista de cumpărături. Bugetul mediu pe care îl vor cheltui este de peste o mie de lei. Cei mai mulți bani se duc, evident, pe mâncare.

Bugetul mediu al românilor de sărbători în 2020 ar arăta astfel:
  • Total: 1059 lei, din care: Mâncare: 539 lei, Cadouri: 395 lei, Decorațiuni: 125 lei
  • Segmentele cele mai cheltuitoare: familiile moderne – 1284 lei și tinerii profesoniști – 1116 lei
  • Segmentele cele mai cumpătate: seniorii pensionari – 765 lei și milenialii fără partener – 987 lei

Decorațiunile – la coada priorităților românilor în bugetul de Crăciun

Doar 12% din bugetul de sărbători este destinat decorațiunilor, așa cum afirmă respondenții. În 2019, această categorie ocupă 137 lei din bugetul românilor, iar în prezent, respondenții sunt dispuși să aloce mai puțin: 125 lei. Cheltuielile reduse pe decorațiuni se pot datora faptului că mulți dintre români au deja în casă ornanemente din anii trecuți și preferă să le păstreze pe cele vechi.

Mai este puțin până la Crăciun și oamenii deja și-au pregătit listele cu cadouri pentru cei dragi sau cumpărături pentru masa festivă.

  • Conform unui sondaj 69% dintre respondenți își fac cumpărăturile în magazinele fizice. Este un procent semnificativ în detrimentul cumpărăturilor online, dar chiar și așa este în scădere față de anul 2016 când 88% dintre români voiau să aleagă cadourile personal din magazine. 

În rândul seniorilor pensionari 50% vor să meargă neapărat în magazine după cumpărături în timp ce cealaltă jumătate preferă să facă shopping din confortul locuinței. Se observă o tendință în creștere de digitalizare în privința acestei categorii de vârstă. Și faptul că sunt încadrați în categoria de risc i-a determinat pe pensionari să apeleze mai des la cumpărăturile online și să reducă deplasările.

  • Bugetul mediu pentru cumpărăturile din acest an este de 1059 de lei. Din total, 539 de lei se duc pe mâncare, 395 de lei pe cadouri și restul de 125 de lei pe decorațiuni

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.3 ° C
12.1 °
8.9 °
71 %
4kmh
0 %
Dum
18 °
lun
16 °
mar
11 °
mie
20 °
joi
14 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii