Mașinile poluante vor fi din nou taxate

Mașinile poluante vor fi din nou taxate

Ministrul Mediului ia în calcul reintroducerea taxei de poluare pentru autoturisme. Prin taxarea mașinilor poluante, ar fi posibilă, potrivit specialiștilor, asigurarea unui circuit prin care banii proveniți din această taxă să susțină subvenționarea mașinilor electrice și hibrid.

Românii ar putea plăti curând o nouă taxă auto. Este vorba despre renumita taxă pe poluare, a cărei reintroducere este analizată de ministrul Mediului, Tanczos Barna. Potrivit analiștilor, acesta nu poate fi decât un avantaj, deoarece România este în continuare etichetată ca fiind „cimitirul auto al Europei”, iar taxarea suplimentară a mașinilor poluante ar putea reduce importul de astfel de autoturisme.

„Va fi discutată cu Comisia Europeană și vom strânge toate know-how-urile și toate exemplele pozitive din Uniunea Europeană. (…) În Europa există trei țări care nu au nicio intervenție pe această problemă, restul de 24 au fel de fel de sisteme în implementare. România trebuie să decidă dacă vrea să facă parte din grupul țărilor care nu au nicio taxă, sau din grupul de 24 unde se încearcă prin diverse să se taxeze poluarea”, a declarat Tanczos Barna.

Adrian Codîrlașu, vicepreședintele Asociaței de analiști financiari CFA România, este de părere că trendul european de trecere către energia verde va fi susținut de Comisia Europeană. Potrivit lui, această taxă ar trebui introdusă chiar în momentul înmatriculării, iar astfel se va asigura un circuit prin care acești bani vor putea fi folosiți în subvenționarea achiziționării de mașini electrice. În prezent, România oferă cele mai mai stimulente financiare din Uniunea Europeană celor care aleg transportul non-poluant. Cumpărătorii de mașini full electrice pot primi până la 10.000 de EURO, în vreme ce achiziționarea mașinilor hybrid va beneficia de o subvenție de 4.000 de EURO din partea statului.

 

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.2 ° C
20.5 °
20 °
95 %
2.2kmh
0 %
joi
26 °
vin
30 °
sâm
32 °
Dum
35 °
lun
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii