Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de OUG: Revenirea la plafoanele anterioare pentru plăţile cu numerar

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul de OUG: Revenirea la plafoanele anterioare pentru plăţile cu numerar

Ministerul Finanţelor a publicat marţi seara proiectul de Ordonanţă de Urgenţă prin care se revine la plafoanele prevăzute în Legea 70 din 2015 în ceea ce priveşte plăţile cu numerar, potrivit Agerpres. În nota de fundamentare care însoţeşte proiectul de act normativ, autorităţile motivează decizia prin faptul că „societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului”.

De asemenea, sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 5.000 lei şi, respectiv, de 10.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum şi fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 lei.

Operatorii economici pot achita facturile cu valori care depăşesc plafonul de 5.000 lei, către furnizorii de bunuri şi servicii, respectiv de 10.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry, astfel: 5.000 lei/10.000 lei în numerar, suma care depăşeşte acest plafon putând fi achitată numai prin instrumente de plată fără numerar.

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar efectuate între operatorii economici şi persoanele fizice se efectuează cu încadrarea în plafonul zilnic de 10.000 lei către/de la o persoană.

Operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar între persoanele fizice se pot efectua în limita unui plafon zilnic de 50.000 lei/tranzacţie. Sunt interzise încasările şi plăţile fragmentate în numerar pentru tranzacţiile mai mari de 50.000 lei, precum şi fragmentarea unei tranzacţii mai mari de 50.000 lei.

Se menţine însă prevederea potrivit căreia sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depăşi plafonul de 50.000 lei, la finalul unei zile. Potrivit pachetului de măsuri fiscal-bugetare asumat de Guvern în Parlament, din noiembrie urmau să fie reduse plăţile cash la companii şi persoane fizice.

Plăţile în numerar către persoanele juridice ar fi trebuit reduse la 1.000 lei/persoană, pentru încasările şi plăţile între o persoană juridică şi o persoană fizică, plafonul zilnic era de 5.000 lei către/de la o persoană, iar pentru încasările şi plăţile cash între două persoane fizice plafonul zilnic era de 10.000 lei.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.6 ° C
21.2 °
20.5 °
39 %
4.1kmh
0 %
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii