Ministrul Agriculturii: Porcii din gospodării vor putea fi sacrificați și comercializați în perioada Sărbătorilor de Iarnă

Ministrul Agriculturii: Porcii din gospodării vor putea fi sacrificați și comercializați în perioada Sărbătorilor de Iarnă

În urmă cu o lună, un ordin al Autorității Sanitar Veterinare interzicea micilor fermieri să își vândă porcii crescuţi în gospodărie sau carnea lor. Decizia a fost luată pentru a evita răspândirea pestei porcine africane. Acum, autoritățile s-au răzgândit.

Proprietarii îşi vor putea sacrifica în continuare animalele din curţi şi vor putea comercializa carnea. Însă, numai după controlul unui medic veterinar, potrivit stiri.tvr.ro.

Aproximativ 1,25 de milioane de porci sunt crescuți în gospodăriile din sate. Adică 40% din totalul porcilor din România. Prin ordinul de luna trecută, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară nu mai permitea oamenilor să își sacrifice porcii din curte decât pentru consumul familiei și interzicea cu desăvârșire comercializarea acestora și a produselor provenite din carnea lor.

La o lună după această decizie, autoritățile s-au răzgândit.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii spune că „Va fi modificat acest ordin, persoanele fizice pot valorifica porcii în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Ordinul va rămâne în vigoare și în perioada următoare”.

Micii fermieri vor trebui, însă, să respecte reguli stricte. Fiecare animal trebuie înregistrat în baza națională de date, iar înainte de vânzare sau sacrificare, medicul veterinar va trebui să verifice starea de sănătate a animalul și să elibereze o fișă de examinare.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.6 ° C
21.2 °
20.5 °
39 %
4.1kmh
0 %
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii