Ministrul Finanțelor: „La acest moment prețurile la RCA sunt nerezonabil de mari”

Ministrul Finanțelor: „La acest moment prețurile la RCA sunt nerezonabil de mari”

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat vineri seara, într-o intervenție pentru B1 TV că în acest moment românii plătesc un preț la polițele RCA nerezonabil de mare și că trebuie luate măsuri pentru o mai bună reglementare a pieței:

Prețurile acestea dacă le vedem mari au cauze. E posibil să fie prea puțini jucători. Această modalitate așa zis independentă de a stabili niște tarife de referință să fie catalizatori ai unor prețuiri care nu au legătură cu realitatea din piața. La aceste soluții va fi și o analiză.

Cu cât au crescut profiturile raportat la cât a crescut daunalitatea? Cum de au crescut prețurile atât și care este punctul normal de exercițiu al acestei piețe? Unde ar trebui să se situeze prețurile pentru că vorbim de piață reglementată. Nu este o asigurare voluntară”, a spus Adrian Câciu.

De asemenea, Adrian Câciu a mai declarat că Guvernul va lua măsuri în cursul săptămânii viitoare pentru a proteja consumatorii în fața unei eventuale creșteri de prețuri la polițele RCA după ce ASF a retras autorizația de funcționare pentru Euroins.

„Guvernul pe baza unei propuneri venită de la ASF, pentru că soluțiile trebuie să vină de la această autoritate care coordonează până la urmă piața asigurărilor, Guvernul va lua toate măsurile care sunt necesare pentru a proteja consumatorii în fața unei eventuale creșteri de prețuri. Soluțiile le vom vedea cu siguranță săptămâna viitoare pentru că luni conducerea ASF este la Parlament.

Ministrul a subliniat că soluția unei înghețări a tarifelor va fi una temporară:

„Această soluție este temporară. Aș spune o înghețare la un anumit nivel, mult sub ceea ce înseamnă tariful pe care ASF l-a publicat recent. Din ce a comunicat ASF, se gândesc dânșii să facă o propunere să fie în jurul valorii din luna august 2022”.

Adrian Câciu a explicat că în cazul falimentului City Insurance Consiliul Concurenței s-a opus înghețării prețurilor asigurărilor RCA, situație care nu se va repeta și în acest caz:

„Intervenția Guvernului va fi condiționată de un plan de acțiune din care toate autoritățile de reglementare să înceapă să își facă treaba iar acolo unde nu au atribuții încă sau consideră că sunt vulnerabile în fața pieței să solicite iar Parlamentul și Guvernul le va ajuta cu legislația aferentă. Anul trecut, când City Insurance a avut o astfel de problemă tot la propunerea ASF, Guvernul a propus o înghețare a tarifelor. O altă instituție, Consiliul Concurenței, nu a dat avize pe această ordonanță. În acest moment vom avea discuții cu toți din zona de avizare astfel încât dacă începem acest demers să se și finalizeze. Cred că între timp Consiliul Concurenței a văzut ce înseamnă să lași piețele să eșueze. Consiliul Concurenței a început să înțeleagă ce înseamnă să ai un rol activ în societate. La fel cred că și ASF înțelege că nu mai putem rămâne într-o situație de acest gen. La finalul acestei intervenții va trebui să avem o piață care să funcționeze în beneficiul consumatorilor”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
16.5 ° C
19 °
15.5 °
46 %
3.1kmh
20 %
vin
15 °
sâm
13 °
Dum
14 °
lun
15 °
mar
6 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii