Moscova: „Datoria României este 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia. România vrea să-şi rezolve problemele economice”

Moscova: „Datoria României este 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia. România vrea să-şi rezolve problemele economice”

Datoria României către Rusia şi Uniunea Sovietică este 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimisă în Rusia, a susținut Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, în replică la rezoluţia PE privind restituirea tezaurului românesc.

Ea a adăugat că aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare au fost returnate în timpul dezvoltării relaţiilor sovieto-române, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

Concluzia Mariei Zaharova este că România vrea să-şi rezolve astfel.problemele economice, scrie news.ro.

”Rusia a transferat deja rezerve semnificative de aur guvernului român. Potrivit documentelor istorice, în 1935, guvernul sovietic, în semn de bunăvoinţă, a trimis la Bucureşti 1.436 de tone de bunuri de valoare (17 vagoane!) rămase din vremea ţarismului. La mai puţin de 6 ani mai târziu, România a atacat URSS împreună cu al Treilea Reich”, a afirmat purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Ea susţine că aproape toată datoria României faţă de Uniunea Sovietică pentru distrugerile cauzate în timpul Celui de-Al doilea Război Mondial a fost iertată de Moscova încă din 1949.

Conform postării de pagina de Facebook a ambasadei, Zaharova afirmă că datoriile româneşti faţă de Rusia şi Uniunea Sovietică, reprezintă, conform experţilor, echivalentul 1365–1665 de tone de aur, adică de 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur româneşti trimis în Rusia în 1916–1917.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus mai afirmă că Rusia a returnat aproape tot aurul românesc şi alte bunuri de valoare pe parcursul relaţiilor sovieto-române, susţinând că inclusiv fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu a notat că 80% din rezerva regală a fost repatriată în România în 1948–1949.

Parlamentul European a votat, joi, Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat de Rusia, cu largă majoritate de voturi.

”Este o chestiune de demnitate naţională. România nu poate si nu trebuie să accepte nimic mai puţin decât restituirea celor 91,5 tone de aur şi a întregului Tezaur cultural. Le mulţumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare şi susţinere. A însemnat mult. Mulţumesc, bineînţeles, Băncii Naţionale a României pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluţie a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României”, a precizat europarlamentarul Eugen Tomac, iniţiatorul rezoluției.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
13 ° C
14.9 °
12 °
87 %
4kmh
40 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii