Mutarea-bombă gândită de Marcel Ciolacu produce primele efecte majore

Mutarea-bombă gândită de Marcel Ciolacu produce primele efecte majore

Peste 5 miliarde de euro anual nu mai merg către importuri, ci rămân în țară pentru firmele locale. Acesta este rezultatul măsurilor economice luate de Guvernul Ciolacu pentru a sprijini companiile românești din 2023 încoace. În medie, cam 450 de milioane de euro pe lună este suma salvată de la factura importurilor, bani care circulă acum în economia românească,  ajută producătorii locali și susțin exporturile țării.

Guvernarea PSD continuă să construiască pe măsurile de reducere a deficitului comercial, una dintre problemele cu care se confruntă atât România, cât și majoritatea țărilor europene. La nivelul economiei unei țări, orice program de sprijinire și de investiții, indiferent de domeniul în care este aplicat, are nevoie de timp pentru a produce rezultate.

Odată cu intrarea PSD la guvernare au fost demarate programe extinse de susținere a producției în toate domeniile economice (construcții, agricultură, industrie prelucrătoare etc). Prin întreg mecanismul de scheme de ajutor de stat, granturi și garanții pentru credite  s-au alocat fonduri pentru circa 100.000 de companii care produc în România și dintre care 99% sunt IMM-uri. De asemenea, programele din agricultură din Planul Național Strategic 2023-2027 al României, cu o alocare de 15,8 miliarde de euro pentru consolidarea fermelor de familie în sectorul vegetal și zootehnic, cât și continuarea Programului Agro IMM Invest.

Impactul pozitiv al politicilor PSD își arată deja efectele în scăderea deficitului balanței comerciale, reprezentând diferența dintre exporturile și importurile României. În 2023, acesta a fost cu peste 15% mai mic decât în anul anterior, care se traduce printr-o creștere a exporturilor față de importurile de bunuri din afara țării. Trendul favorabil este vizibil și în comparație cu 2022, când afluxul masiv de importuri crescuse deficitul cu 44% față de 2021.

Mai mult, potrivit datelor oficiale publicate de Institutul Național de Statistică, în prima lună din 2024, deficitul în balanța comercială a fost cu 15,5% mai mică decât în ianuarie 2023. Prin măsurile de politică economică de susținere a producției naționale, PSD a reușit să scadă deficitul cu aproape 360 de milioane de euro.

În mod tradițional, prima lună a anului este una în care exporturile scad, dată fiind perioada de vacanță de la finalul anului precedent și reducerea capacității de producție internă. Pe de altă parte, importurile cresc, mai ales din cauza consumului populației cu ocazia sărbătorilor. Însă o reducere a importurilor, așa cum a fost cazul în ianuarie anul curent, arată faptul că trendul tradițional a fost inversat, preponderent datorită creșterii consumului de produse fabricate în România.

Scăderea deficitului balanței comerciale ca urmare a creșterii ponderii exporturilor este o nouă dovadă că investițiile, atât publice, cât și private, sprijinite de Guvernul PSD în domenii-cheie, conduc la o creștere a nivelului de trai, inclusiv prin stabilizarea prețurilor și a inflației.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer acoperit de nori
11.5 ° C
12.3 °
11 °
88 %
4.1kmh
100 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii